Annons

Två recept: Nyttigare kola! Vegansk kola och lakritskola gjord på kokossocker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 december, 2015
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Nu har jag inte tid att stå vid spisen, så jag kör lite repriser från förra året till helgen!
Då testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola!
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko

Annons

1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.
Dessa kolor måste ligga i kylen!

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde även en sååå god lakritskola! De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap! Men med grädde och smör. Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Annons

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.

9 december, 2015 0
Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Jag är redan inne på att byta ut kött mot grönt och av mejeriprodukter använder jag endast smör sedan något år tillbaka.
Ibland kan jag också äta en bit ost när jag blir så där vansinnigt sugen på det. Och med tanke på det jag skrev häromdagen om att vara mat-och klimatsmart är jag riktigt nöjd över att jag bidrar till bra klimat med att välja bort detta ur kosten även om det från början var av helt andra orsaker!
Det blir mycket vegetariskt hemma hos mig, även om det inte riktigt uppskattas av min dotter! Ännu! Men hon blir väl van min omläggning av matvanor så småning om. Huvudsaken är att hon vågar smaka- och det gör hon även om hon ibland ratar min rawfood och vissa vegetariska rätter.

Den här rätten gjorde jag häromdagen! Hittade receptet i tidningen Allt Om Mat, men har modifierat lite efter vad jag hade hemma och vad magen tål. Supergott kan jag iallafall säga att det blev!
(Jag kör ekologiskt så mycket jag kan).

Annons

Ha det fint! Mia

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika
2 portioner
2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
Fylld paprika
1 aubergine
50 g röda, kokta linser
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1+1 mskolivolja
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1/2 dl urkärnade gröna oliver
2 röda paprikor
250 g krossade tomater
1/2 dl valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär bort det mesta av blad och rosett på blomkålen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med örtsalt. Baka i mitten av ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills den fått färg. Sänk sedan temeperaturen till 200 grader och låt stå i ca 25 minuter till. Ta ut och håll varm.

Höj temeperaturen till 225 grader. Skär auberginen i tärningar och lägg ner i ett durkslag och strö över salt så att vattnet dras ur. Låt ligga i ca 10 minuter. Pressa sedan lätt så du får ur all vätska. Stek sedan aubergintärningarna med finhackad rödlök och vitlök tills de fått färg i lite olja. Tillsätt linserna och krydda. Låt steka i ca 1 minut till och blanda ner oliverna.

Dela paprikorna på längden och ta ur kärnorna. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form och fyll med aubergine och linsröran. Hacka valnötter och strö över. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill och låt stå ca 5 minuter till.

Annons

Thahiniröra
1tsk citron-skal
2 msk citron
2 msk thahini
1 msk olivolja
1 dl creme fraiche- havre
1 liten vitlöksklyfta
2 krm paprikapulver
örtsalt

Gör så här:
Gnid den ekologiska citronen noga med vinäger för att få bort eventuella bakterier eller kemikalire. Skölj sedan under rinnande vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i en skål. Ringla över lite olivolja.

Dela inlägget
Annons
7 december, 2015 0

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Paris.
Forskning från Chalmers Tekniska Högskola visar att det blir svårt att nå klimatmålen om vi människor inte kraftigt förändrar våra matvanor. En femtedel av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för hela 75 procent. Så mest klimatsmarta är de som äter vegansk mat, alltså varken kött, fisk ägg eller mejeriprodukter. Att äta nötkött är sämst och orsakar mest växtgasutsläpp, skrev svt.se i helgen.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

– Vi måste bryta mönstren hur vi ser på mat och på vår matkonsumtion. Börja äta annorlunda helt enkelt. Gör vi inte det blir det svårt att nå de internationella klimatmålen, säger Fredrik Hedenius, forskare på Chalmers.
-Man pratar om att kött är problemet, men det är egentligen inte sant, säger Bryngelsson. Det är vilken sort kött vi äter som har betydelse.

Annons

-Egentligen räcker det med att sluta äta nötkött som är det mest effektiva sättet att undvika utsläpp.
Att äta kyckling istället är nästan lika bra som att äta grönsaker. På en ko omvandlas bara 2-3 procent av det den äter till muskler, det vill säga kött. En kyckling däremot omvandlar 20 procent av foderenergin till muskler. Dessutom idisslar inte en kyckling och släpper inte ut metangas menar David Bryngelsson, även han forskare på Chalmers.

Bryngelsson och Hedenius forskning visar att vi med dagens matvanor i Sverige släpper ut 1,8 ton växthusgaser per person och år genom det vi äter. Skulle vi alla bli veganer istället skulle utsläppen från mat minska till nära en fjärdedel. 500 kliogram per person/år.
Med en lakto-ovo, vegetariansk diet, alltså en diet där vi äter grönt, mejeriprodukter och ägg skulle växthusgasutsläppen landa på 1,2 ton person/år.

Utsläppen är i form av metan, lustgas och koldioxid.
En mycket liten del av utsläppen står transporter för vilket är lite förvånande i min värld. För de största mängden kommer från djurens matsmältning, från stall och gödsel och från energin till att framställa foder.

Man diskuterar att få ner utsläppen genom att införa klimatskatt på mat.
Det är LRF (Lantbrukarnas riksförbund) emot och ordförande på LRF, Herlena Johnsson säger att inhemsk köttproduktion är i genomsnitt 30 procent bättre klimatmässigt än resten av världen. En klimatskatt riskerar att få direkt motsatt verkan när det gäller kött menar hon. Läggs det en skatt på såväl svenskt kött som redan idag har ett högre pris och billigare importerat, är det uppenbart att det klimatsmarta svenska får svårare att konkurrera.

Källa www.svt.se

Annons

Dela inlägget
Annons
4 december, 2015 0
Rawfood cheesecake med saffranskräm

Denna veckan går i reprisens tecken.
Men vad gör man när tiden inte räcker till? Och dessa underbart goda cheesecake är faktiskt värda en repris. Jag kommer att göra dem själv till lucia!
Tänk på att använda EKOLOGISKA russin! Icke eko-russin är vansinnigt giftiga och besprutade med bekämpningsmedel och borde ha en varningstexten: Giftigt att förtära!

Ha en underbar helg! Mia

Rawfood cheesecake med saffran-och apelsinkräm

Annons

på pepprkaksbotten. 8 bitar
Botten:
2 dl valnötter
2,5 dl fikon eller russin
1 msk pepprkakskrydda
1 krm salt
1 msk honung

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja
1/2 dl honung
1/2 dl saft och rivet skal från 1 apelsin
4 msk citon
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör så här:
Mixa nötterna till botten grovt. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en deg som går att jobba med. Är degen för torr, tillsätt med fikon eller russin eller kokosolja. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ellr i mindre formar. Ställ kallt.

Fyllning:
Häll av vattnet av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem grundligt i nytt vatten. Mixa dem till ett mjöl i en rengjord mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ca 5 minuter tills du har en len kräm. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Häll fyllningen över pepparkaksbotten/ bottnarna. Ställ kallt några timmar så att fyllningen får stelna.

Dela inlägget
Annons
3 december, 2015 0
Logga av Stjärnjul

Nu börjar det dra ihop sig till premiär för fantastiska Stjärnjul!

Foto: Helena Strandell Parmer
Foto: Helena Strandell Parmer

Igår hade jag scenrep i Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm tillsammans med min kör Rönninge Show Chorus och den manliga kören EntertainMen. Ikväll har vi så kallat hackrep och i morgon genrep.
Och på lördag är det då äntligen dax för två stjärnjulskonserter liksom nästa fredag den 11/12 och lördag den 12/12.

Annons

Vår programledarstjärna i år är ingen mindre än Agneta Sjödin och gästartister är Fred Johansson och Hazel Frenades som är musikalstjärnor i London.
Och så har vi världens bästa kapellmästare Mattias Bylund med världens bästa Stjärnjulsorkester förstås.

Det blir en magisk show med olika musikstilar. Allt från klassiska julsånger till soul, gospel mm.
Bor du i Stockholm eller nästgårds tycker jag absolut att du ska komma och se konserten. Jag lovar att du inte blir besviken.

Mia

Dela inlägget
Annons
2 december, 2015 0
Granatäppleglögg i glas stående på en grå bricka på en rödrandig duk, samt ett halvt granatäpple
Raw saffransbollar rullade i kokos på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Det gäller att vara om sig och kring sig när tiden inte räcker till. Denna vecka tänker jag vara lite fräck och köra repriser på recept med juliga smaker, då jag har fullt upp med andra saker. Att baka något hinns inte med helt enkelt. Jag kommer bara vara hemma för att sova, några dagar nu. Sent i säng och upp tidigt. Julkonserten Stjärnjul står för dörren och har premiär nu på lördag.

Idag vill jag bjuda på supergoda rawfood saffransbollar och en hemgjord nyttig glögg av granatäpplejuice.
Kanske kan det passa bra som ett alternativ till saffransbullar för den som inte äter vetemjöl och socker på söndag den andra advent eller till lucia nästa helg?

Annons

Denna glögg gjorde jag av ekologisk granatäpplejuice och den innehöll julens goda kryddor! Supergod blev den! Jag använde absolut ingenting av sötningsmedel, för det behövs verkligen inte. Denna glögg är väldigt naturlig, läskande och fräsch i smaken. Jag tycker för övrigt inte om sötsliskiga drycker. Alla kryddor i glöggen är för övrigt ekologiska!

Granatäppleglögg
1 liter granatäpplejuice, jag hade Kung Markattas ekologiska
1 kanelstång
5 st kryddnejlikor
3 st stjärnanis
1 apelsin, skal av

Till servering: 1/2 granatäpple och hackade mandlar eller hasselnötter

Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen med alla kryddor. Ta av och låt stå svalna! Låt drycken sedan stå och dra, gärna flera timmar. Innan servering,sila bort kryddorna och värm upp ”glöggen”, Häll upp i värmetåliga glas eller koppar. Lägg i granatäpplekärnor och nötter! Servera!

 

Annons

10 st Raw Saffransbollar
1 dl mandel, naturell, EKO
1 dl cashewnötter, naturell, EKO
0,5 g saffran
1 msk vatten, hett
1 msk kokosolja utan smak, EKO
4 osvavlade aprikoser, EKO
1/2 dl russin, EKO
1/4 dl riven kokos, EKO
1 citron, skal av, EKO
1-2 msk citronsaft, EKO
40 g hasselnötter, grovt hackade, EKO

Till garnering: Riven kokos eller hackade nötter

Gör så här:
Mixa mandel och cashewnötter fint. Lös upp saffran i en matsked hett vatten och låt svalna. Tillsätt den torkade frukten, saffran, riven kokos och citronskal, saft och mixa till en jämn deg. Testa att de går att rulla till bollar. Vänd sedan ner hackade hasselnötter och jobba in dem i degen. Smaka av! Tillsätt mer citronsaft om du tycker att det behövs. Rulla till bollar och garnera med kokos eller hackade nötter

 

Dela inlägget
Annons
Annons