Annons

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 september, 2019
Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.

Annons

Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Annons

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling

12 september, 2019 0
Glutenfri Äppelkladdkaka

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar.
Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul!

Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan och detta upptar mycket av mina tankar just nu. Som tur är blev det inga personskador då trafiken gick mycket sakta, men dels är ju bilen bucklig och repig och dels är det en försäkringsfråga. Jag tycker att sånt här är jobbigt så jag känner mig lite låg faktiskt. Men det ordnar sig väl. Sura pengar är det dock precis som att man alltid ska ha mer utgifter än man har pengar. (Nu är jag riktigt negativ, man ska tänka positivt).

Äpplena på träden har börjat mogna så jag vill bjuda på en supergod äppelkladdkaka utan vitt socker. Servera med kall vaniljsås eller glass. Mums!

Annons

// Mia

Glutenfri Äppelkladdkaka
10-12 bitar
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk kanel, nymald
3-4 äpplen
1 msk citron +2 dl vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Dela och kärna ut äpplena. Skär i tunna skivor. Låt äppelskivorna ligga i ett bad med iskallt vatten och färskpressad citron för att förhindra oxidation- att de blir bruna.Låt dra i 5 minuter och häll av vattnet.

Smält smöret och ställ att svalna.
Klä en springform; 26 cm med bakplåtspapper.

Blanda ihop alla ingredienser till mandelmassan i en mixer och mixa till en fast massa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och lägg med ägg och smör.
Blanda ner mandelmassan och vispa runt så allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i springformen och tryck ner äppelskivorna i ett snyggt mönster i kaksmeten.Grädda i mitten av ugnen ca 16-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Sikta Sukrin Melis över kakan. Servera med vaniljkräm eller vaniljglass.

Annons

Dela inlägget
Annons
1 augusti, 2019 0
Kajp-och ramslökssoppa
Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet.
Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man har inget mer ledighet att se fram emot. Nästa år ska jag försöka senarelägga min ledighet så kanske jag får njuta mer och längre av sommaren.
Som alltid varje sommar, tog jag färjan över till Gotland och tillbringade drygt en vecka på ön. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat åtminstone 7 dagar längre. För det jobbiga är att nu när jag är hemma igen längtar jag tillbaka så det värker i bröstet.
Jag hoppas kunna köpa mig en liten stuga där så småningom.
I våras fick jag massor av kajp- eller skogslök som det också heter, av min dotter som hon plockat på Gotland,

Annons

så jag har en hel del liggande i frysen nu. Skogslök- eller kajp är en flerårig växtart i familjen amaryllisväxter och växer vilt på ön.
Häromdagen blev jag riktigt sugen på att göra den gotländska rätten kajpsoppa. Jag la med lite ramslök också för att spara den resterande kajpen till ytterligare en soppa i höst men självklart går det att bara använda sig av kajp. Får man inte tag på kajp kan man förstås ta purjolök, men det blir ju inte riktigt samma sak.
Det finns säkert massor av olika recept på kajpsoppa och här får ni mitt.

Ha det bra!
Mia
Kajp- och ramslökssoppa
2 portioner
3- 4 potatisar i skivor
1 morot i skivor
1/2 liter skivad kajplök (skogslök)
OBS: Går att byta ut mot purjolök
3 blad ramslök, hackad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde ( jag använde havregrädde)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Fräs potatis och morot i smör eller olja några minuter. Tillsätt buljong, kajp och ramslök. Låt koka tills potatis och morot har mjuknat. Ta av och mixa soppan slät.
Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Servera med exempelvis rödbetsgroddar och kokta ägghalvor.
Dela inlägget
Annons
29 juni, 2019 0
Värme, giftalger, ALS och ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök
Vilket härligt sommarväder vi har. Jag såg dock i tidningen att nu ska det komma extremvärme hit från Europa. Jag trodde inte att det var möjligt att det kunde bli värmebölja i Sverige två år i rad, men samtidigt är det nog något vi får vänja oss vid i och med den globala uppvärmningen.
Förra året tog ju vätskeersättningen slut i hela Sverige, så jag vill tipsa om att dricka kokosvatten. Kokosvatten innehåller rikligt med elektrolyter, alltså kalium, kalcium, magnesium, natrium, fosfat och klorid. Naturligt och bra.
ALS och Alzheimer orsakas av giftalger?
Trist är också att giftalgerna redan blommar i Östersjön. När värmen kommer vill man ju kunna bada i havet.
Förra året badade jag väldigt mycket trots att det är så äckligt med denna alg-gegga. Men naturligtvis ska man passa sig för att bada i vatten med giftalger. Inte bara för att man kan bli magsjuk eller få utslag.
För några år sedan läste jag nämligen att ALS kan orsakas av cyanobakterier eller blå-gröna alger som man också kallar dem. Paul Cox som är professor i etnobotanik och forskar på förhållande mellan växter och människor försöker ta reda på om det är så. Paul Cox;s utforskande tog sin början på ön Guam i Stilla havet för 17 år sedan. Där hade 25 procent av befolkningen i olika byar på ön drabbats av symtom liknande ALS, Alzheimer och Parkinsons.
Annons
Undersökningar på personer där som avlidit i sjukdomen visade att de hade hög halt av nervgiftet BMAA som bildas vid algblomning som består av cyanobakterier. Paul Cox hittade Cyanobakterier i rötterna hos kottepalmer vars frön öborna använde att mala mjöl av.
Vår kropp kan missta BMAA för att vara en del av de 20 viktiga proteinerna som bygger upp vår hjärna, och det verkar som att giftet har en förmåga att få andra proteiner i hjärnan att felutvecklas. Just en sådan felutveckling är en av huvudorsakerna bakom ALS.
Aminosyran L-serin som bromsmedicin?
I jakten på orsakerna bakom ALS har Paul Cox också besökt platser där sjukdomen inte finns. Ön Okinawa i japan, där det hör till vanligheterna att människor blir över 90 år gamla, är en sådan plats.
Paul Cox intresserade sig framför allt om kanske ett svar finns i deras kost då det visade sig att människorna här fick i sig stora mängder av aminosyran L-serin som finns i bland annat bönor och sötpotatis. Det finns ännu inga färdiga studier som pekar på att L-serin kan fungera som bromsmedicin mot ALS, men det spåret följer nu Paul Cox. Men några studier med goda resultat, men de måste upprepas.
Läs hela artikeln här!
Eftersom det i stora delar av landet är förbjudet att grilla på grund av torkan bjuder jag istället på ett recept gjord i ugnen så vi inte orsakar skogsbrand . Det här är ett jättegott tillbehör med sparris och tomat som jag har piffat till med en örtdressing och friterad vitlök.
Ha en trevlig helg!
// Mia
Ugnsrostad sparris och tomat med örtdressing och friterad vitlök
1 knippe grön sparris
1 ask coctailtomater
olivolja
salt och svartpeppar
Örtolja
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 dl olivolja
1/2 citron, saft och skal
salt och svartpeppar
Vitlök
2 solovitlökar
olja till fritering
Gör så här:
Sparris och tomat: Halvera tomaterna och skär av den nedersta träiga delen av sparrisen. Fördela sparris och tomat i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter.
Örtolja: Häll ner olja och örter i en hög kanna och mixa ihop med en stavmixer. Tillsätt citron och citronskal och rör om. Smaka av med salt och svartpeppar.
Vitlök: Skala och skiva vitlöken tunt. Heta upp olja en gryta eller fritös till ca 160 grader. Fritera vitlöken gyllene. Akta så att de inte bränns. Ta upp med hålslev och låt svalna.
Klicka örtoljan över tomater och sparris och strö över den friterade vitlöken. Servera som tillbehör.
Dela inlägget
Annons
26 juni, 2019 0
Asiatiska pannkakor med primörer
Hoppas ni haft en fin midsommar.
Jag firade midsommar med alla mina barn och barnbarn och besökte även min mor en av dagarna i helgen. Vi hade underbart väder, åt och drack gott och dansade små grodorna med barnen runt midsommarstången. En mycket härlig helg. Och snart har jag semester. Det ska bli riktigt skönt.

Här kommer ett recept på svenska primörer med asiatisk touch.

Annons
Mia
Asiatiska pannkakor med primörer och räkor
4 pannkakor
2 portioner
2,2 dl mjölk
1 ägg
2 msk soja
2 dl rismjöl
1 näve kajplök eller 1/2 purjolök
kokosolja till stekning
Fyllning:
500 g skalade räkor
1/2 gurka i bitar
3 st vårlökar i strimlor
3 dl mungbönor
1 knippe rädisor, i skivor

Örtdressing:
1/2 dl koriander, finhackad
1/2 dl mynta, finhackad
1 dl basilika, finhackad
1 dl saft från lime
1/2 finhackad chili
1 msk kokossocker
1 msk fisksås
Topping:
Stekta maskrosknoppar, ärtskott och ev. ätbara blommor
Gör så här:
Sallad:
Handskala räkorna. Skär gurkan i mindre bitar, strimla vårlöken och skiva rädisorna.
Blanda allt i en skål.
Örtdressing:
Finhacka kryddorna och chilin. Rör samman limesaft med chili, kokossocker och fisksås tills kokossockret löst sig och tillsätt sedan kryddorna. Häll dressingen över salladen.

Pannkakor:
Vispa samman mjölk, ägg och soja. Tillsätt rismjöl lite i taget. Finhacka kajplöken och tillsätt i smeten. Hetta upp en stekpanna och stek små pannkakor ca 2 minuter tills pannkakan fått lite färg. Vänd och stek ytterligare 2 minuter. Pannkakan ska inte få för hårt stekt eller få för mycket färg.
Stek 2 dl maskrosknoppar i smör eller kokosolja utan smak ca 3 minuter eller tills de mörknat något. Salta lätt och pressa över lite citron. Ställ åt sidan
Lägg salladen på pannkakorna. Toppa med maskrosknoppar, ärtskott och ätbara blommor.

Frusen marängtårta med rabarber och jordgubbar till Mors Dag

23 maj, 2019 0
Marängtårta med rabarberkräm och jordgubbar
Här i Nynäshamn finns det ganska många vildsvin.
Somliga grisar är inte särskilt skygga heller och en bit utanför stan springer de ibland faktiskt omkring på gatorna och mellan husen och är ibland inne på folks tomter. Det är lite otäckt att möta på dem faktiskt och med anledning av en händelse strax innan mors dag för några år sedan, måste jag bara berätta om ett möte jag hade med ett vildsvin.
En kväll för några år sedan, skulle jag ut till havet för att fotografera en cheesecake till ett blogginlägg. Jag hade jobbat till sent, så jag skyndade mig för att hinna plåta innan ljuset blev för dåligt. Jag hittade ganska snart världens finaste läge på en stenbrygga i vattnet som låg mitt i solnedgången, så jag parkerade bilen vid vägkanten och tog kameran och tårtan och började gå ner mot bryggan. Då hör jag ett konstigt ljud ifrån en slänt på andra sidan vägen och i ögonvrån ser jag något stort, svart komma i kanonfart mot mig och när jag vänder mig om ser jag den största gris jag någonsin sett.
Fråga mig inte hur jag kom in i bilen med tårtan helt oskadd för det vet jag inte så här i efterhand. Men jag har nog aldrig sprungit så fort eller kommit in i en bil så snabbt tidigare i mitt liv. Grisen var så klart inte ute efter mig, men det vågade ju inte jag chansa på. Så det blev ingen bild på tårtan den kvällen och inte på den bryggan . 🙂
Annons
Jag åker alltid och hälsar på min mamma på mors dag
Hon fyller även år dagarna innan mors dag, så vi passar på att fira bägge dagarna samtidigt.
Den här frusna marängtårtan med rabarber gjorde jag till Mors Dag för några år sedan och den är såå god så jag har gjort den i år igen.
Tårtan innehåller inget raffinerat socker eller gluten.
OBS! Tårtan görs med fördel någon dag innan då den behöver tid i frysen.
Länkar även till en smarrig Raw Lingontårta här
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

och den omtalade Raw Cheesecaken med hallonsås här

Cheesecake rawfood på ett vitt fat som står på en stenpelare
Foto: Mia Hagenmalm
Ha en trevlig Helg!
Mia
Frusen maräng- och rabarbertårta
Portioner: 8
400 g rabarber
1,5 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
Marängbotten:
3 st äggvitor (Spara äggulorna)
1 dl sukrin eller annan sötning
1,5 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Vaniljvisp
2 äggulor
3 msk sukrinmelis (som florsocker)
1,5 tsk vaniljpulver
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Tillsätt sukrin och ättikssprit och vispa ytterligare minst 10 minuter eller tills smeten är seg och blank. Blanda med hasselnötter och majzena.
Smörj en form med löstagbar form (26 cm i diameter) och bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt marängen stå kvar och torka gärna i två timmar. Ta ut marängbotten ur formen. Diska formen och lägg tillbaka marängbotten igen.

Skölj och skala rabarberna och skär i tunna bitar. Koka rabarber och sukrin i vatten tills det tjocknat något. Red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten. Gör ett snabbt uppkok. Häll över i en skål och låt kallna.

Vispa äggulor med sukrinmelis och vaniljpulver. Vispa grädden hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden. Blanda ner hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bred ut den över marängbottnen. Bred sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ formen i frysen minst 4-5 timmar.
Ta ut en halvtimme innan servering. Dekorera med färska jordgubbar.
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.