Ugnsbakad zucchinikaka med mozzarella & kyckling

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 juni, 2015
Zucchinigratäng med mozarella i en form

Har ni tänk på vad skönt det är med rutiner?
Man mår faktiskt bra av det. Om rutinerna är bra vill säga.
Barn framförallt behöver rutiner och samma är det med min vovve. Även om vi skulle råka sova över hennes promenad kl halv sju på morgonen och går ut vid åtta istället, vill hon gå en vända innan jag går till jobbet också. Hon är som en klocka och börjar bli orolig och visa att hon vill ut runt kvart över nio. När vi kommer in går hon direkt till skåpet där hennes hundgodis finns, för hon vet att jag alltid ger henne en bit innan jag går till jobbet.

Jag möter alltid en äldre man på våra rutinpromenader. Han går alltid”vår” runda fast åt motsatt håll. Jag promenerar med hunden och han promenerar för att kedjeröka. Kan tänka mig att han inte får röka inne av sin hyresvärd.
När jag sen åker till jobbet passerar jag alltid farbrorn med det stora skägget och ryggsäcken som går i sakta mak till systemet som öppnar klockan tio för att köpa sitt dagliga behov av alkohol. Och när jag passerar ett fik efter att ha parkerat bilen, sitter alltid samma gäng tjejer och tar en fika och pratar vid borden innan dagens aktiviteter. Det spelar ingen roll om det regnar, är snö eller fint väder. De sitter eller står där och pratar. Mysigt!

Annons

När jag var yngre hade jag mycket rutiner när det gällde maträtter i veckan. Fisk på tisdag, pannkaka och soppa på torsdag och en stek på söndag. Varje vecka, år ut och år in. 🙂
Lite av den rutinen kan jag ha i mig idag också. Jag kör alltid vegetariskt på måndag, men har bytt ut tisdagens fisk, eftersom att skolorna ofta har det till lunch, mot något pastaliknande. Ofta använder jag då zucchini. Igår när jag kom hem hade jag zucchini som snart passerat bäst före datum, så jag fixade till en zucchinikaka med mozarella och kyckling.

Idén till maten fick jag efter ett recept från Paolo Roberto men har modifierat receptet och bytt ut fyllningen av skinka mot kyckling och använt min dotter Jessicas goda tomatsås. Den här kakan kommer jag att göra fler gånger och kanske vegetarisk och fylla den med mozzarella, paprika och tomater. Gott! 🙂

Zucchinikaka med mozzarella och kyckling
2 st stora zucchini
250 g mozzarella
200 g kyckling i bitar ( du kan även använda skinka)
olivolja

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Zucchinigratäng med mozarella på en bädd av tomatsås
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär zucchini på längden med en osthyvel så du får långa bitar. Salta dem lätt och låt dem ”vattna” av sig en stund på hushållspapper. Olja in en form med olivolja och täck formens botten och 2 cm av kanten med zucchiniskivorna. Ringla över olivolja och krydda med herbamare örtkrydda och vitpeppar. Tärna mozzarellan och skär kycklingen i bitar och fördela i formen över zucchinin. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Tomatsås
Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

Annons

Häll tomatsåsen på en tallrik och lägg en bit av zuccinikakan ovanpå. Servera den som den är eller med råris eller bröd till.

23 juni, 2015 0

Just nu florerar ett inlägg om azofärgämnen på facebook och här på kurera.se har man även intervjuat personen som har lagt upp inlägget.

Det är ju helt otroligt att sådana farliga ämnen får förekomma i våra livsmedel som faktiskt kan ha negativ effekt på barns och naturligtvis vuxnas beteende och koncentration. Vilka skador gör de inte då?

Innan 1999 var azofärgämnen faktiskt förbjudna i Sverige, men när vi gick med i Eu blev de tillåtna. Dock används inte azofärgämnen i så stor utsträckning i Sverige och förekommer mest i importerade varor.

2010 fick dock äntligen livsmedel med azofärgämnen en varningtext: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Annons

Jag har tidigare skrivit om dessa ämnen och fler mindre bra E-ämnen, som kan förekomma i läsk och godis.

Här kan du läsa vad jag skrev om azofärgämnen för 2 år sedan:

Jag vill belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel, följt efter E-ämne:
KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna. *para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.

En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem.
Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.

// Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2015 0
Rawfood jordgubbstårta

Så kan jag äntligen lägga upp denna underbart goda rawfood jordgubbstårta.
Egentligen hade jag tänkt lägga upp på bloggen i morse innan jobbet. Men tyvärr hann jag inte med det. Man blir lite less när ingredienserna inte räcker och man snavar på målsnöret precis innan man fått den färdig. Gah! Så himla snopet! Trodde att jag hade cashewnötter hemma, men se det hade jag tydligen inte. Och tårtan blev större än jag tänkt, så det blev att dubbla alla ingredienser för att fylla ut formen! Attans! (Jag ska investera i en lite mindre form).

Den här tårtan är ljuvlig, så testa! Jag lovar att du blir helt salig! Den är galet god!
Alla ingredienser är ekologiska, även jordgubbarna.

Jag önskar jag alla mina läsare en skön, trevlig och glad (solig) midsommar! 🙂

Annons

Mia

Botten:
5 dl mandelmjöl
20 st dadlar
1 krm salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning:
3 st bananer, mosade
1/2 liter jordgubbar, skivade
2 kiwi, skivade

Topping:
6 dl cashewnötter, blötlagda 3 timmar
1 dl kokosolja
1 päron
1/2 dl jordgubbar

Gör så här:
Mixa dadlar tillsammans med mandelmjöl, salt och vaniljpulver tills du har en formbar deg som du kan trycka ut i en form. Använd gärna en springform med löstagbar kant.
Är degen för torr, ha i mer dadlar eller lite kokosolja. Är den för blöt, ha i mer mjöl. Ställ kallt.
Fyllning: Mosa bananerna och skiva jordgubbar och kiwi. Lägg på först mosad banan, sen skivade jordgubbar och kiwi så det täcker hela botten. Ställ kallt

Annons

Topping:
Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl i nytt vatten. Låt rinna av. Lägg i en mixer tillsammans med päron och kokosolja som du först smält över ett vattenbad. Mixa tills du har en len gräddig massa. Blir smeten för tjock, späd med vatten. Häll grädden över formen och bred ut den med en sked eller kniv. Ställ i frysen eller kyl en stund tills kakan stelnat, ca 1 timme. Ta ut och dekorera med jordgubbar och eventuellt citronmeliss.

 

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2015 0
Jordgubbstårta

Ibland vill det sig inte när man ska baka!
Jag hade för avsikt att göra en jordgubbstårta igår kväll för att lägga upp på bloggen tidigt på morgonen, men det fattades ingredienser så tårtbaket fick vänta tills idag på förmiddagen. Jag blev nästan klar, men behövde mer cachewnötter som jag inte hann med att handla innan jobbet. Så nu lägger jag upp denna supergoda tårta på eftermiddagen istället.

Jag äter inte själv någonting med mjölk längre, men Jag länkar ändå till tidigare recept för den som inte är förtjust i rawfood. Vad sägs om små marängbakelser med lemoncurd och jordgubbar eller en budapestrulle med naturligtvis jordgubbar. Kanske en glutenfri tårta med maräng, grädde och jordgubbar?

Alla bakverk är förstås utan vitt socker och glutenfria.

Annons

/Maränggrottor med lemoncurd och-färska jordgubbar/

Maränggrottor med jordgubbar och passionsfrukt på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jennifers budapesttårta/rulle/

Budapestrulle med jordgubbar en midsommarstång i miniatyr och små bakelser med grädde och jordgubbar på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

 

Glutenfri jordgubbstårta

Bild på tårtan överst

Annons

Återkommer i eftermiddag med mästerverket:
Raw Jordgubbstårta! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2015 0
Potatissallad i en blå skål

Midsommar strax! Otroligt vad tiden går fort! Vi ska nog grilla, och kanske jag gör min goda potatissallad till.
Den här potatissalladen är min absoluta favorit, och jag blir ofta ombedd att göra den när barnen kommer på besök. Gott när man vill göra en matig sallad som tillbehör. Enkelt är det också, men smakar väldigt lyxigt!

Jag brukar göra som en kall bearnaisesås som grund. Sen kan jag krydda den lite extra beroende vad jag ska äta/ha till. Exempelvis om det är kyckling, kan det vara gott med curry, eller chili om man skulle vilja ha lite hetta.

Potatissallad i en blå skål
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Mias Potatissallad
4 portioner:
12 färskpotatis, medelstora- kokta kalla
1 knippe rädisor, skivade
1 röd lök, finhackad
1/2 gurka, i mindre bitar
2 msk gräslök, hackad
Herbamare örtssalt

Dressingsås:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk gul lök, riven
1/2 dl persilja, finhackad
örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt för att mogna en stund.
Blanda potatis med övriga ingredienser. Krydda med Herbamare. Slå på såsen och rör om.
Låt gärna stå och dra en stund innan servering. Gott till Grillat!

Kanske det blir buffe av något slag också och då kan ju små tilltugg med olika goda röror passa. Eftersom att jag inte äter bröd överhuvudtaget vill jag naturligtvis hitta ett bra alternativ till bröd om man vill göra snittar som tilltugg! Ett är att ugnsrosta potatis i 10-12 cm-tjocka skivor med lite olivolja och flingsalt och sedan göra en god röra att lägga på. Uppskattat och smarrigt på buffebordet.

Rostade potatisbitar med olika röror
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

1 kg potatis
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Lägg potatisskivorna på en ugnsfast plåt. Ringla över med olivolja och strö på lite flingsalt. Blanda runt ordentligt med händerna.

Sätt ugnen på ca 175 grader och rosta dem tills de fått fin färg ca 25-30 minuter. Ta ut och lägg på fat.

Här är recept på två goda röror. En med kalkonbacon och rostad vitlök och en med rostad paprika och gräslök. Smaskens! ;-)

Paprikatvist:
ca 150 g philadelphiaost
5 små Angello paprikor
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Annons

Gör så här:
Rosta paprikan i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 5-10 minuter. ta ut och dra av ytterskalet på paprikan. Mixa ihop med övriga. ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Bacontvist:
150 g philadelphiaost
1/2 paket kalkonbacon i små bitar
2 vitlöksklyftor, ugnsrostad
peppar

Gör så här:
Knaperstek bacon och ugnsrosta vitlöken i 175 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna. Mixa/ pressa vitlöken och blanda alla ingredienser. Smaka av med peppar. bacon är salt så du behöver inte salta.

Garnera potatisskivorna med rörorna. Dekorera med gräslök och eller persilja.

Återkommer i morgon med några läckra recept på jordgubbsfrossa!

Mia

Dela inlägget
Annons
15 juni, 2015 0
Torsk på en bädd av rödbetor och spenat på en vit tallrik

Jag har haft en ledig helg och verkligen tur då den härliga underbara sommarvärmen gjorde en kort visit, men som fick ge vika för kalla vindar idag igen.
Jag har verkligen vilat i helgen, bara varit hemma och egentligen inte gjort så mycket.
Men det har varit en ytterst märklig helg som lämnat en känsla som jag inte kan sätta fingret på. Dels det fasansfulla mordet på flickan Lisa Holm, vilket berört mig ända in i själen!
Magnus Härenstams bortgång, den sista ur trion Magnus, Brasse och Eva från barndomens legendariska Fem myror! Det bästa barnprogrammet ever! Och mitt upp i alltihop Kungligt bröllop! En helg av både sorg och glädje!

Mitt middagstips kommer från min söndagsmiddag och består av stekt torsk på en bädd av ugnsrostade rödbetor. Till det babayspenat som jag värmde snabbt i stekpannan och ringlade över citronsaft. Så himla smarrigt!
En ganska enkel middag, men vansinnigt gott och med rena smaker.

Annons

Alla ingredienser är ekologiska!!

Torsk på bädd av ugnsrostade grönsaker
2 portioner
400 g torsk
6 rödbetor, mellanstorlek
grovt himalayasalt
olivolja
2 grabbnävar babyspenat
1/2 citron, saft av
2 msk persilja eller dill
Herbamare örtkrydda och vitpeppar
rapsolja och smör till stekning

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger, eller saft av pressad citron
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk honung
herbamare örtsalt
ev. rosmarin

Gör så här:
Rödbetorna
Skölj rödbetorna och skala dem om du vill. Häll Himalayasaltet som en saltbädd i en ugnsfast form.

Ugnsrostade rödbetor på en bädd av salt
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ rödbetorna på saltbädden och ringla över olivolja. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. När de är klara, ta ut och skala dem om du inte gjort det innan, och skär sedan de varma betorna i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda dressingen och slå över betorna. Låt ligga en stund och dra till sig av smakerna.

Annons

Fisken:
Krydda och stek fisken i smör och rapsolja på mellansvag värme tills torsken är genomstekt. Pudra över finklippt persilja eller dill. Mot slutet, lägg ner babyspenaten i stekpannan. Pressa över citronsaft på spenaten.

Lägg upp rödbetorna på en tallrik. Lägg spenat ovanpå och sen torsken överst. Servera med ett glas citron- eller gurkvatten.

// Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons