Annons

Veckomeny maträtter V 9

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 februari, 2015
Ljummen grönsakssallad med Halluomi

Denna vecka har jag som vanligt vegetarisk måndag!
Hamburgare! Här har jag gjort en nyttigare variant med hemmagjord dressing och ketchup samt ugnsgratinerade morötter och potatis. Självklart äter du köpt ketchup om du vill. Detta är inget måste, bara ett förslag.
Onsdagens soppa är riktigt nyttig! Själv äter jag inte bröd, men självklart gör DU det om du vill.
Kycklingen på torsdag serverar du med kokt potatis eftersom att det inte står något i receptet!
Jag kör på med så mycket som möjligt av råvaror som är ekologiska, även om jag inte alltid skrivit det i recepten.
De flesta matrecept är för två personer, men plussa på efter hur många ni är.

Annons

Måndag: Varm potatissallad med halloumi och tomatsalsa/

Ljummen grönsakssallad med Halluomi
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Junfood, Hamburgare i en nyttigare variant/

Hemmagjord hamburgare med potatis och morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Krämig soppa på nyttig jordärtskocka/

Jordärtskocksoppa i djup tallrik och ugnsgratinerad ost
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Het kyckling med citron och saffran/

Heta Citronkycklingben i ett lila fat
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:Lax med Lakrits och ljummen potatissallad/

Annons

Lax och ljummen potatissallad med grönt på ett svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ha det gott!

Mia

19 februari, 2015 0

En ny omfattande matfuskskandal kan vara i faggorna!
Problemet finns i hela Europa och i Storbritanien varnar man för att det kan vara början till en ny omfattande matfuskskandal!

Detta är riktigt allvarligt därför att människor utsätts för fara.
Vanliga kryddor kan vara livsfarliga för nötallergiker och svenska tillverkaren Santa Maria har nu återkallat ett 50-tal kryddblandningar som innehåller odeklarerad mandel skrev Dagens Nyheter häromdagen.

För ungefär en månad sedan upptäcktes spår av både mandel och jordnötter i kryddan spiskummin hos en tillverkare i Storbritaninen.

Annons

Som en säkerhetsåtgärd påbörjade då svenska smaksättningsföretaget Santa Maria att analysera sina produkter med spiskummin utan att hitta några fel. Dock fortsatte man att analysera även andra kryddor i sortimentet.

Sandra Flodström som är kommunikationschef på Santa Maria berättar att man då helt oväntat hittat mandel i paprikapulver.
I fredags i förra veckan drog därför Santa Maria omedelbart tillbaka ett 50-tal kryddor och kryddblandningar från såväl butikshyllor som storkök på svnska marknaden.

Enligt Livsmedelsverket kan det räcka med microskopiska mängder för att framkalla en allergisk reaktion.

Att det finns mandel odeklarerat i paprikapulver ser vi allvarligt på säger Sandra Flodström, därför drog vi tillbaka alla produkter som innehåller paprika eller innehålller paprikapulver som en ingrediens. Man har ännu ingen förklaring till hur mandel kan ha hamnat i kryddförpackningarna eller hur höga halter det rör sig om.
Den brittiska tidningen The Independent skriver att man i Storbritanien har dragit tillbaka ett 30-tal kryddor och kryddblandningar.
Detta problem är mycket allvarligare än hästköttsskandalen för några år sedan menar proffessor Chris Elliot. Miljontals allergiker i Europa är i riskzonen och det utsätter nötallergiker för potentiell livsfara. Symtom för allergi mot nötter kan variera från nysningar, klåda, svullnad i ansiktet och i extrema fall till döden.

Livsmedelverket misstänker att man kan ha använt samma maskiner till för tillverkning av produkter med nötter och mandlar som kryddor och sedan misslyckats med rengörning av maskinen.

Annons

Enligt Sandra Flodström hanterar vare sig Santa Maria eller deras leverantörer nötter eller mandel i produktion.
-Hur mandel ändå har hamnat i våra producter är något som vi verkligen undrar och tar på största allvar, säger hon.
Enligt Sandra Flodström hanterar vare sig Santa Marai eller deras leverantörer nötter eller mandel i produktion.
-Hur mandel ändå har hamnat i våra producter är något som vi verkligen undrar och tar på största allvar, säger hon.

Källa: Dagens Nyheter Ekonomi

Dela inlägget
Annons
19 februari, 2015 0

SVT-nyheter har låtit testat sex stycken risprodukter och funnit att de alla innehåller varierande halter av det giftiga grundämnet arsenik. Även det ekologiska jasminriset och riskakor från Änglamark.

Detta skriver Mathias Asplund på aftonbladet idag

ww.aftonbladet.se

Arsenik i ris är en hälsorisk och cancerframkallande varnar nu Livsmedelsverket, men bedömmer inte att detta är en akut situation. Dock varnar man för att inte konsumera mycket av risprodukter.

Annons

Arsenik och andra tungmetaller förekommer naturligt i mark och berggrund, därför går det inte att ha en noll tollerans mot arsenik.
Detta beror på arsenikhalten i marken riset odlas på, men också på vilket sorts ris det är.
Ris är dessutom mycket bra på att ta upp arsenik men som också tillkommer av miljögifter. Livsmedelverket kommer nu att gå ut med varningar om att inte ge barn under sex år risdrycker och att inte konsumera risprodukter alltför ofta.

Företagen för risprodukter har definitivt ett ansvar och måste försöka anpassa sig till de nya riskbedömningarna.
Idag finns ingen lagstadgad gräns för hur mycket arsenik en matvara får innehålla, men från och med 1:a januari 2016 kommer en ny lagstiftning som EU nyligen röstat igenom just för ris., säger Salomon Sand på Livsmedelsverket.

Uncle Bens Jasminris:
7,06 microgram arsenik/portion
Änglamarks Jasminris:
4,82 microgram arsenik/portion
Änglamarks Ekologiska Riskakor:
4,00 microgram arsenik/portion
Rice Krispies:
2,18 microgram arsenik/ portion
Kellogs Copo Pops:
1,8 microgram arsenik/ portion
Hipp, ekologiska riskakor för baby från 8 månader:
0,8 microgram arsenik/ portion

Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
17 februari, 2015 0
Vegansk semlestrut med kokosgrädde

Egentligen hade jag tänkt att skippa ett inlägg med semlor, eftersom att det redan har varit uppe fler recept här på kurera:4 recept pa nyttigare semlor/
Men igår hittade jag ett recept som jag bara inte kunde motstå. Veganska strutsemlor, som var enkla att göra och såg oerhört goda ut. Receptet hittade jag hos Biofood, men hade inte alla ingredienser hemma så har modifierat lite grann. Och så älskar jag kardemumma så jag har plussat på det

Vegansk semlestrut med kokosgrädde
Foto: Mia Hagenmalm

.

Annons

Strutsemlor med kokosgrädde
6-7 stycken
Strutdeg:
6 g jäst
250 g mandelmjölk
85 g majsmjöl
60 g mandelmjöl
25 g kokosmjöl
20g fiberhusk
1/2 dl honung
1 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Mandelmassa:
2 dl mandelmjöl, eko
2 msk honung, eko
2 msk vatten

Kokosgrädde
1 burk ekologisk kokosmjölk som stått kallt flera timmar i kylen
1 tsk vaniljpulver, eko
1 msk mandelsmör, eko

Gör så här:
Strutarna:
Väg och mät upp mjölken och häll i en bunke. Rör ut jästen så att den löser sig ordentligt. Blanda övriga torra ingredienser och häll över mjölken. Rör om till en deg och låt stå under bakduk och jäsa 1 1/2 timme.
Dela sedan degen i 6- 7 jämnstora bitar. Rulla till en boll och kavla ut dem till en tunn cirkel på mjölat bakbord.
Stek varje cirkel i en torr stekpanna några minuter på varje sida. Låt sedan svalna under en bakduk.

Mät upp alla ingredienser till mandelmassan i en skål. Rör omkring ordentligt och låt stå och dra en stund så att smakerna sätter sig.

Annons

Ta ut burken med kokosmjölk som den stod och öppna burken.
Då har du grädden ovanpå och den tunna kokosvätskan nere i burken. Ta endast av det gräddiga och lägg över i en bunke. Tillsätt mandelsmör och vailjpulver. Vispa med elvisp tills du har en konsistens av grädde.

Lägg en strimma med mandelsmör på semlestrutarna. Toppa med kokosgrädde och vik ihop till en strut. eller bara klicka på mandelmassa och kokosgrädde på mitten och vik över!

Våffelsemlor på ett vackert kakfat av glas
Foto: Mia Hagenmalm

Njut! Riktigt gott blev det!

Ha en trevlig dag!

Dela inlägget
Annons
16 februari, 2015 0
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och potatis på en grön tallrik

Som ni kanske sett har jag börjat ge lite middagstips för måndag till fredag. Det underlättar när man handlar att planera sina inköp, kanske med en matlista för varje dag, så slipper man stå där på kvällen och undra vad man ska hitta på.

Här ger jag förslag på en veckomeny! En del av recepten är för 2 personer, men plussa på om ni är fler! 🙂

Måndag:
N
yttiga rödbetsbiffar med fetaostcreme/

Annons
Rödbetsbiffar med fetaostcreme och potatis på en grön tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag:
Broccolisoppa med halluomi/

Broccolisoppa i en tallrik toppad med halluomi
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Färsbiff-med-kantarelltopping/

En pannbiff toppad med svamp på en bädd av rotsaker
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Glutenfri Pannkaka med bär eller crepes med köttfärs-och grönsaksfyllning/

Pannkak med grädde och bär på en vitsvartrandig tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
Lax med chilitäcke och spenat&basilikasas/

Lax med chilitäcke, potatis och spenat på en tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
13 februari, 2015 0
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju alla hjärtans dag så idag lägger jag ut ett recept på goda choklad-och lakritsbakelser med krämig, god hallonmousse! Ha en jätte trevlig helg!

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse
4 stora eller 6-7 små
1 dl chiafrön

Annons

1,5 dl solrosfrön (blötlagda minst 5 timmar)
1, 5 dl mandlar ( blötlagda minst 5 timmar)
5 torkade aprikoser (blötlagda minst 5 timmar)
1 msk kokosolja
3 msk raw kakopulver
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1,5 tsk lakritspulver

Hallonmousse
2 avocado
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar)
2 msk kokosolja
2 dl hallon

Gör så här:
Häll av vattnet av frön och nötter och kör dem till ett fint mjöl. Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem och övriga ingredienser till botten i mixern.
Kör tills du har en bra konsistens att forma. Blir det för torrt kan du ta någon matsked kokosolja eller vatten.
Antingen kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och trycker ut hjärtan med exempelvis pepparkaksformar, eller så trycker du ut dem i formar. Kakan ska vara minst 2 cm cm hög.
Skåla dem lite, så blir det bättre plats för moussen.

Diska ur mixern, slå av vattnet av nötterna och mixa alla ingredienser till en slät härlig mousse. Spritsa över hallonmoussen
över kakorna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och pudra eventuellt över sukrin melis 10 minuter innan servering.

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons