Annons
Annons

Krämig soppa på nyttig jordärtskocka och recept på ansiktsmask.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
16 april, 2013
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Nu i helgen gjorde jag jordärtskocksoppa till lunch den ena dagen. Det är riktigt gott tycker jag! Soppa överhuvudtaget, är bra att ta till när man känner att man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Och i söndags var det ju så makalöst vackert väder. Och varmt! Helt underbart! Tog en lång promenad med hunden utmed vattnet här i Nynäshamn, och satt länge på en brygga och bara njöt av utsikten, tittade på fåglar och lät mig värmas av solens varma strålar. Isen börjar smälta i viken nu. Snart dax att sjösätta båtarna! 🙂

Hade lite jordärtskockor i kylen som jag inte bestämt vad jag skulle göra med, men i söndags blev det soppa av knölarna.

Annons

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. 🙂 Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och är bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

Jag brukar ha den i gratänger eller som purè också. Då blandar jag den med lite potatis för att få lite stärkelse i maten. (Jordärtskocka innehåller ingen stärkelse). Du kan även äta den rå i tunna skivor i till exempel en sallad. Rå är den väldigt krispig, lite sötaktig med nötaktig smak. Eller ersätt helt enkelt knölen potatis med knölen jordärtskocka! 🙂

Visste du att den även kan minska rynkor??!
Riv helt enkelt jordärtskockor smått, blanda med lite linfröolja, lägg i anskitet och ha masken på i ca 15-20 minuter. Upprepa ca 3 gånger i veckan.

För att balancera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.
Mums! Den blev riktigt, riktigt god! 🙂

Jordärtskocksoppa
2 portioner:

500 g KRAVodlade jordärtskockor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
150 g kokosmjölk
3 dl grädde
2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem). Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå över grädden, koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan. Toppa med persilja eller timjan. Servera med surdegsbröd och någon skiva kalkon eller skinka. Jag serverade ostchips som jag kryddade med paprikapulver som tilltugg min soppa. Ta gärna en frukt som efterrätt.

Ha det gott! 🙂 / Mia

Annons
Annons