Nu går det en riktigt elak förkylning i min omgivning.
Därför försöker jag att gardera mig och min dotter mot virus genom att boosta för ett starkare immunförsvar. Så i morse gjorde jag en jättegod smoothie med kokosmjölk, kokosolja och exotiska C-vitaminrika frukter. Supergod blev den. Hade kunnat sörpla i mig flera stycken till frukost. 🙂 Åt en äggröra och sallad med fetaost till. Ett kostillskott med zink och några droppar röd solhatt förutom vitamin- och mineraltillskott motar Olle- i- grind. 🙂 Kokosfett/kokosolja skyddar också mot virus. Jag brukar ta 2 matskedar kokosfett varje dag för att gardera mig.. Dessutom är kokosfett bra för tarmfloran. 🙂 bland många andra bra egenskaper. Men det ska naturligtvis vara kokosfett man köper på hälsokost. Inte det härdade kokosfettet som finns i silverförpackningar i matbutiker.
Idèn till denna smoothie fick jag när jag stod på en tågstation och suktade efter något att äta, och det bara fanns inplastade tråkiga smörgåsar och godis att tillgå. Det fick bli en smoothie. Använde mig av några ingredienser som fanns med i smoothien, bland annat kokosmjölk.
Annons
Exotisk kokos& ananassmoothie: 2 glas:
150g kokosmjölk, ekologisk på tetra
1/2 banan
1 kivifrukt
2 skivor ananas
1 cm ingefära, färsk skalad
1 msk kokosolja med smak, ekologisk
Kör allt i en mixer och häll upp i glas. Servera genast! Mmmmmums!
Vilket härligt väder det är i dag! Strålande sol och varmt! Äntligen!
I helgen var jag i Karlstad på Nordiska Mästerskapen i Barbershop med min kör! Oj vad kul det var! Men jag känner mig fortfarande väldigt mör och trött. Det blir väldigt intensivt. I lördags gick vi upp klockan halv sex på morgonen för att sminka, sätta lösögonfransar på plats och fixa håret.
Klockan nio samlades vi för att sjunga upp, ta några starter och öva på sådant som kan bli riskfyllt när det gäller synk och att hålla tonart. Vi sjunger ju akapella.
Annons
Förra året vann vi tävlingen, så i år tävlar vi internationellt. Vi sjöng endast för bedömning på tävlingarna, inför VM som går av stapeln på Hawaii i höst. Det är bra att veta vad man ska jobba på. Därför får man en bedömning av domarna. Great!
Det var en ganska tuff dag i lördags. Finalpaketet som består av en ballad och en uptone sjöng vi som första kör. Sen sjöng vi semifinalpaketet som så kallade mice coolers, när alla tävlande körer gjort sitt och domarna under tiden gör klart bedömningarna av de tävlande körerna. Mellan våra uppträdanden är det drill som gäller. Alltså träna, öva, träna!!! Mat! Byte av kläder, och smink igen. Det blir ett väldigt tajt schema. Dessutom var vi med och sjöng på Show Of Champions som avslutar tävlingarna. Det blev sent! Klockan var nog över tio på kvällen sista gången vi stod på scen. Då var iallafall jag ganska trött! Vi sjunger på A+ nivå, och Rönninge Show Chorus (min kör) är en av världens bästa körer. Eller kanske vi är bäst? Jag är lite osäker så jag ska nog prata tyst om det. Sen blev det After Glow, vilket innebär sk efterfest:-)
Vi kom ändå i säng ganska tidigt på natten, och tåget hem gick vid halv elva på söndag förmiddag.
Jag lovade att återkomma med bild på nya frisyren. Eftersom att vi sjunger låtar från 40-talet så måste vi ju se ut som tagen ur den tidsepoken. Därför är nya frisyren Viktory Rolls. Riktigt nice faktiskt! Det blev snyggt tillsammans med nya hattarna och klänningen. Och Viktory Rolls passar ju bra nu när vi ska till VM. Ett vinnande koncept?
Annons
Annons
Annons
I går blev det fisk IGEN! Fisk äter vi flera gånger i veckan. Till middag igår gjorde jag laxburgare. Det är ju så gott! Och lax är en bra fisk vad det gäller nyttiga Omega-3 fettsyror. Stek den i rapsolja, så balanseras Omega-3 och 6 upp bra. Det är faktiskt viktigt att göra det. Steker man i till exempel margarin, försvinner Omega-3 ur fisken, därför att margarin består av härdade fetter som ”äter” upp Omega-3. Jag använde koriander som krydda denna gång. Det blev otroligt gott! Och så är koriander väldigt nyttigt! Den anses ha antibakteriella egenskaper och innehåller nyttiga vitaminet C och mineralerna magnesium, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom är den rik på antioxidanter. Men koriander har en säregen smak. Antingen bara älskar man det, eller så hatar man det.
Laxburgare går fort att laga. Inte för att jag hade bråttom, men jag var ganska trött igår när jag kom hem från mitt arbete. En god kall sås till och lite klyftpotatis och sallad som tillbehör gjorde middagen extra lyxig så där på en vanlig måndagskväll. Mums!
Börja med potatisen. Skala så många som du tror går åt, skär i klyftor och lägg i en oljad form. Strö över flingsalt ochsvartpeppar plus ringla lite olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter på 220 grader.
Gör sedan såsen: Yoghurtsås med mango:
1 dl grekisk yoghurt
1 dl färsk mango, finskuren i små tärningar
1 krm sambal oelek
1/2 lime, rivet skal av
1 tsk agavesirap
1 krm herabamare örtkrydda Blanda samman alla ingredienser till såsen, och ställt kallt en stund.
Laxburgare 2 portiner:
250 g färsk laxfile
1 näve färsk koriander
1/2 gul lök, finhackad
1/4 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk örtsalt
1 ägg
Gör så här: Dra skinnet av laxen och skär i mindre bitar. Lägg ner laxbitar tillsammans med övriga ingredienser, utom löken i en matberedare ellr mixer. Kör sönder alltsammans till en färs. Ta upp och arbeta in löken i färsen. Blöt händerna och forma burgare av färsen. Stek på medelvärme i rapsolja 2-3 minuter sida.
I går hade vi, min kör, klädrep/avsyning och genrep inför tävlingarna i Nordiska Mästerskapen i kvinnlig barbershop, i helgen! Det gick väldigt bra! Men det var mycket förberedelser innan. Håruppsättningar, smink och kläder. Fick hjälp av min dotter med de sista som skulle sys på byxorna till finaldräkten, och sen hjälpte hon mig även med håret, vilket var tur. Kan säga att det inte var det lättaste att fixa själv. Bild kommer senare. 🙂
Jag gick igenom besiktningen i allafall, förutom lite foder under klänningen som skulle klippas en bit.
I morgon går tåget mot Karlstad, så det blir nog inget bloggande mer denna vecka. Jag vet hur jag irrar omkring i sista minuten och kollar att jag har med allting säkert hundra gånger. Denna gång har vi tre uppsättningar med scenkläder, så det gäller att allt kommer med, liksom smink och lösögonfransar, lim, säkerhetsnålar, sytråd, plåster och diverse annat. Det vore katastrof om man glömmer något.
Annons
Hann med att göra en god middag igår trots att nästan hela dagen gick åt till förberedelser.
Det blev rödspätta med rödbets- och kaprisröra samt hemmagjord hollandesås. Eftersom att jag utesluter gluten/bröd i mina recept, så panerade jag spättan i sesamfrön. Riktigt mumsigt!
Gör så här:
Tina spättan om den är fryst. Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik. Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor. Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan. Stek i smör ca 3-4 minuter sida.
Rödbets -och kaprisröra 1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung
Gör så här:
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning ca 5-7 minuter. Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk. Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt. Ta upp och lägg hacket över fisken. Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.
Annons
Annons
Recept på hollandesås: 1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin
Gör så här: Koka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar. Låt den svalna lite så den blir ljummen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Separera äggula från vitan och lägg i en skål. (äggvitan kan du ju spara och göra goda maränger på, eller något annat smaskens). Vispa äggulorna kraftigt någon minut. koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri. Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår ca 50 grader. Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. gör så från början, annars kanske såsen skär sig. Det är ju inte kul. När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning. Smaksätt med citronsaft och sukrin.
Nu går jag in i min barbershopbubbla, bland glittriga scenkläder, lösögonfransar, smink och sång på högsta A-nivå, och stannar där tills på söndag!
I förrgår hade jag köpt årets första rabarber och övervägde om det skulle bli soppa, paj eller kräm av dem. Det blev paj, vilket jag ångrade just då. Pajdegen jag gjorde på mandel- och kokosmjöl blev för blöt. Vet i sjutton vad jag gjorde för fel Rabarber tenderar att bli väldigt saftiga när de värms upp. Smakade inte så himla gott. Allt blev en sliskig smaklös sörja som åkte i soporna. Så igår blev det ett nytt försök och med ett bättre resultat. Denna gång hade jag nötter i också. Och bakepro, ett bakprotein. Bakepro suger liksom upp vätska och det blir bättre resultat både i bakning och framförallt när man gör glass. Tack igen Malin, för tips! Nu blir glassen jag gör inte alls isig. (Jag har ingen glassmaskin).
Det blev en krispig smarrig paj! 🙂 Servera med vaniljgrädde eller vaniljsås. eller kanske vailjglass! Jag gjorde vaniljgrädde, men ångrade mig sedan. Det är godare med vaniljsås, 🙂 tycker jag! Gör du vaniljsås så gör den några timmar i förväg. Det är lite arbete med den.. och den blir bara godare om den får stå till sig en stund.
Gör så här:
Skölj och ansa rabarberna. Är det stora rabarber kan de lätt bli lite ”träiga” om man inte skalar dem.
Skiva dem. Lägg ut rabarberskivorna i en smord ugnsfast form. Blanda sukrin med kanel och strö det över rabarberna. Det blir smaskigt! Blanda alla ingredienser utom de krossade nötterna i en matberedare och kör till en fin pajdeg. Häll ner nötter och arbeta in dem i degen med händerna. Smula degen över rabarberna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Låt svalna. Servera pajen ljummen med kall hemmagjord vaniljsås, eller vaniljgrädde!
Gör så här:
Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
Ta av och låt kallna. Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt. Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen. Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning. Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme. Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt. Vispa övriga 2 dl grädde tjockt och rör ner den i vaniljsåsen. Oh sååå gottt! 😉
Gör så här:
Vispa grädden tjock tillsammans med sukrin. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda försiktigt ner skrapet i grädden och rör om.
Jag har haft mycket på tapeten med sången denna vecka, så därför har jag knappt hunnit laga mat. Eller blogga! Det har mest blivit mat som jag lagat och fryst in från förut som har stått på matbordet. Två kvällar denna vecka har gått åt till att repa och igår gjorde vi ett megagig! Vad det är för gig är jätte hemligt ännu så länge. Men när vi får prata om det, ska jag naturligtvis tala om vad det är. Så spännande! 🙂
Jag blandade ihop en efterrätt på mango och passionsfrukt som fick stå i frysen medan vi åt, och när det var dags för att sjunka ner i TV-soffan och lägga fötterna på bordet,var den klar att avnjutas. Riktigt god! Söt, syrlig och fräsch på samma gång. Jag gör alltid mina bakverk och efterrätter utan socker! Och det blir så himla gott ändå! Och nyttigt! 🙂 Mums!
Annons
Mango är jätte nyttigt! Den är rik på C-vitamin och betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är bra för synen, slemhinnor, huden och skelettet. C-vitamin bidrar till friska blodkärl, stärker tänder, hud och skelett. Dessutom innehåller mango massor av antioxiderande fenolföreningar. En av dessa fenolföreningar är mangiferin, ett enzym som finns i många frukter och örter och som man använder mot diabetes och som underlättar matspjälkningen.
Mango&passionsorbet utan socker
4 portiner 500 g fryst mango
4 st passionsfrukter
2 lime, rivet skal
6 msk limesaft
1 1/2 dl sukrin melis
5 dl turkisk yoghurt
Gör så här:
Gnugga limen i vinäger och skölj grundligt i vatten. (vinäger tar bort eventuella bekämpningsmedel, kemikalier och bakterier). Riv skalet av limen.Värm upp limesaften i en kastrull och rör ner sukrin melis i saften. Gör ett snabbt uppkok, men se till att vispa sukrinet så det löser sig ordentligt. Dela passionsfrukten och gröp ur frukten. Lägg skal från lime tillsammans med frukt, yoghurt och sockerlag i en mixer. Mixa till en slät massa. Frys i form i ca 40 minuter till en timme.
Helgen har gått i sångens tecken och vi tillbringade nästan sex timmar igår för att putsa på våra tävlingslåtar inför Karlstad. Och vi hade ingen mindre än the Master, Mr Wright som coach. David Wright är en otroligt duktig och professionell arrangör inom barbershop. Han får oss att sjunga på topp A-nivå.
I lördags fick jag lite oväntat besök av min ena dotter och barnbarn, så jag fick slänga ihop lite middag till oss. Hade en butternut-pumpa som låg och väntade på att bli tillagad, så det fick bli ugnsrostad pumpa med sötpotatis, fänkål och kassler. Min pesto som jag gjorde förra veckan fick bli ingrediens i en skvätt creme fraiche. Den söta smaken av pumpa och sötpotatis smakade väldigt bra ihop med den salta kasslern.
Gör så här:
Skär pumpan i lite mindre bitar och skär av skalet. Skala sötpotatisen och ansa fänkålen och skär i bitar. Lägg i en oljad ugnssäker form. Gör en blandning av rapsolja, vitlök, örtkrydda och chiliflakes. Pensla grönsakerna med blandningen. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20- 25 minuter.