Bjud på en matig, smakrik och fräsch bowl med svarta bönor i till fredagsmyset! Det här är en mexikanskt inspirerad och lyxig variant med extra allt.
”Det sägs att ”the more the merrier” och det gäller även här för man kan med fördel lägga till gräddfil, riven ost och nachochips”, tipsar Ylva Bergqvist som skapat detta recept, som är taget ur hennes bok ”Sallader med smak” (Bonnier Fakta).
Ingredienser
4 portioner
2 dl havreris, mathavre eller bulgur
1 1⁄2 msk koncentrerad fond, t ex kyckling- eller grönsaksfond
1 lagerblad
2 msk olivolja
1 burk svarta bönor, ca 400 g
2 rödlökar
1 färsk jalapeño
saft från 1 lime
2 huvuden hjärtsallat
200 g rödkål
2 avokador
2 nävar rostade majskorn (brukar finnas vid snacksen)
salt och svartpeppar
Mangosalsa:
300 g tärnad mango, fryst går bra
saft och finrivet skal från 1 lime
1 röd chilifrukt
2 krukor koriander
salt och svartpeppar
LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås
Gör så här
Koka riset/grynen enligt anvisning på förpackningen med fond och lagerblad. Rör ner olivolja i riset när det är färdigt. Häll av vätskan från bönorna och blanda med grynen.
Skala löken och skiva den tunt tillsammans med jalapeñon. Häll på limesaften.
Bryt loss sallatsbladen och lägg dem i iskallt vatten.
Blanda mango, limesaft och limeskal till salsan. Finhacka chilin, urkärnad om du vill, och det mesta av korianderbladen. Spara några blad till garnering. Blanda och salta och peppra.
Strimla rödkålen fint. Dela avokadorna och skär dem i tunna skivor.
Lägg upp riset/grynen och sallatsbladen i skålar. Toppa med mangosalsa, rödlök, rödkål, avokado, en näve majskorn samt korianderbladen som är kvar.
Av Carolina Eriksson