Redan för 3500 år sedan hade Egyptierna förstått nyttan av att äta A-vitaminrik lever för att se bättre i svagt ljus. Hippokrates visste även han att oxlever botade nattblindhet. A-vitamin är antioxidanten som dina ögon, ja hela din kropp, inte kan vara utan.
A-vitamin har, förutom att det är absolut nödvändig för vår syn, även en viktig funktion för våra cellmembran. Det stärker våra slemhinnor vilket bland annat leder till minskad risk för allergier. A-vitamin krävs för en sund och frisk hud. Det främjar läkning av skador på ben, hud, hår och tandkött. Det ökar kroppens tolerans mot gifter och är viktig för immunförsvaret. A-vitamin minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Det används även vid terapeutisk behandling av bland annat akne, menskramper, övergångsbesvär och PMS, nedsatt immunförsvar, migrän, håravfall, magsår, stress och trötthet.
Bristsymptom:
Torra, kliande ögon, torr hud och hårbotten, infektioner, trötthet, inflammerade slemhinnor. Oren och inflammerad hy, allmänt nedsatt motståndskraft mot inflammationer. Nattblindhet, överkänslighet mot ljus och ögonsjukdomar som ögonkatarr kan vara en följd av långvarig A-vitaminbrist. A-vitaminbrist är den största orsaken till blindhet i världen.
Ökad risk för brist:
- Hög alkoholkonsumtion
- För lågt fettintag
- Protein-, järn- eller zinkbrist
- Passiv och aktiv rökning
Bra källor till A-vitamin:
- Lever
- Ål
- Ägg
- Spenat
- Morötter
- Grönkål
- Nypon
A-vitamin är antingen ren retinol som vi får i oss genom animalier som kött, fisk och ägg eller som betakaroten som är ett vattenlösligt förstadium av A-vitamin. Betakaroten får vi i oss via vegetabilier som exempelvis morötter. A-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. En sund fettintag genom den vanliga maten förbättar därför upptaget av A-vitamin. 90 procent av A-vitaminet finns lagrat i levern. Infektioner och sjukdomar utarmar A-förråden. Om tarmfloran är felaktig hämmar denna omvandlingen av betakaroten till A-vitamin.
Av Carolin Helt