Ungdomlig hy, ett starkt hjärta, friska blodkärl och ökad fertilitet – det och mycket annat hjälper E-vitamin till med.
E-vitamin är ett fettlösligt ämne som är både värme- och syratåligt. Det är en stark antioxidant som kan bidra till att förebygga de processer som har med vårt åldrande att göra. Vitaminet skyddar våra cellväggar mot de fria radikaler som vi utsätts för genom naturliga ämnesomsättningsprocesser men även mot skadlig strålning, läkemedel och föroreningar. E-vitamin skyddar även andra näringsämnen som A-vitamin, betakaroten och essentiella fettsyror, från att oxidera.
Skyddande effekt
E-vitamin har en skyddande effekt mot blodproppar, benkramper, kärlkramp, ärrbildningar, akne, urinvägsinfektioner och mycket annat. Det förbättrar även glykogenförråden i musklerna och kan därigenom öka prestationsförmågan och uthålligheten. Det är immunförsvarsstärkande, minskar behovet av insulin för diabetiker och stärker funktionen av A-vitamin. Kort sagt är E-vitamin ett mycket viktigt vitamin för att bibehålla hälsan.
Bristsymtom:
Led- och muskelvärk, allergi, eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, förstorad prostata, åderbråck och matsmältningsstörningar. Långvarig E-vitaminbrist kan leda till en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer.
Ökad risk för brist:
- Gravida kvinnor
- Rökare
- Stort intag av vegetabiliska oljor och margariner
- Högt intag av järn eller acetylsalicylsyra
- Hård träning
- Kvinnor i övergångsåldern
Bra källor till E-vitamin:
- Vetegroddsolja
- Solrosfrön
- Mandel
- Hasselnötter
- Sojabönor
- Ägg
- Lax
- Gröna bladgrönsaker
- Torkade aprikoser
- Röd paprika
Att tänka på:
Djupfrysning av livsmedel och bearbetning av säd minskar E-vitaminhalten med cirka 80 procent. Endast 20-30 procent av E-vitaminintaget via kosten absorberas i kroppen.
Läs också: Alzheimer bromsas av E-vitamin
Av Carolin Helt