kvinna i mössa som ler

Jobba lager-på-lager – slipp torr vinterhy

Torr luft både inomhus och utomhus.
Vintersäsongen är tuff för vår hud.
Men med enkla knep går det att bevara mjuk hud - även under årets kallaste månader.

Vårt skandinaviska klimat, med skiftande väder- och temperaturväxlingar, påfrestar huden på många sätt. Under de kallare årstiderna sjunker fuktnivån och luften blir torrare, både utomhus och inomhus.
I takt med att vi dessutom spenderar allt mer tid inomhus och i högre utsträckning jobbar framför datorer, upplever många att huden blir torr, stram och ömtålig under vinterhalvåret.

 

LÄS OCKSÅ: Räddningen för din vinterhy

Fukt och fett
För att skona huden under den kalla årstiden är det därför viktigt att se över sin hudvårdsrutin och se till att hudens behov av både fukt och fett uppfylls.
Inom hudvård pratas det om ”layering”. Det betyder att du jobbar lager-på-lager vid applicering av din hudvård. Tumregeln är att applicera tunnast först och fylligast sist, tänk precis som med vinterkläder, för att huden ska absorbera och ta till sig produkterna på bästa sätt.

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Ansiktsrengöring

Steg 1. Balanserande och lugnande rengöring

Din hudvårdsrutin startar med grunden – använd en mild rengöring utan uttorkande och syntetiska sulfater, baserad på vegetabiliska vitaminrika oljor och naturlig mjölksyra så får huden hjälp att bevara fukt och pH-balansen. Undvik skummande rengöringar på vintern som lätt tar bort för mycket av hudens egna skyddande lipider.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du ställa om till grönt i badrummet

Steg 2. Tunnast först!

Vid applicering av fukt och fett, tänk precis som med vinterkläder, tunnast först. Ett serum tillför extra fukt till huden. Serum har också mindre molekyler och sjunker djupare in i huden jämfört med en ansiktskräm. Fördelen med naturliga ingredienser är att de stärker hudens egen skyddsbarriär, så att du återuppbygger en stark och motståndskraftig hud.

LÄS OCKSÅ: Fin hy med ekologisk hudvård

Steg 3. Näringsrik ansiktskräm

Efter serum adderar du en rikare ansiktskräm, för extra näring och fukt. Använd gärna en med lite högre fetthalt än under sommarmånaderna. En ansiktskräm med vegetabiliska oljor i kombination med fuktgivande ämnen tas lätt upp av huden och stärker hudbarriären.

 

LÄS OCKSÅ: Skönhetspanelen testar: Ansiktsolja

Steg 4. Lås in fukten med ansiktsolja

Tänk på att produkter som innehåller vatten kan ha en kylande effekt på huden när man går ut i kallt väder. Avsluta därför hudvårdsrutinen med en skyddande ansiktsolja, som låser in fukten och skyddar mot de snabba temperaturväxlingarna. Låt produkterna få sjunka in i huden innan du applicerar eventuell makeup.

Källa: Weledas vinterrutin

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.