I Sverige är det inte skördetid året om, med det finns mycket bra grödor du kan äta fram tills vårens första skörd är här.
Men just nu i mitten av oktober är grönsaksdiskarna fulla av nyttigheter från lokala producenter. Att handla och äta efter säsong är klimatsmart och billigare.
Rotfrukter är nyttigt och enkelt att tillreda. Kålrötter, morötter och potatis kan du hacka, krydda och ringla olivolja över och ställa in i ugnen och ha som grönsaksbas.
Äpplen är det fortfarande skördetid för och fallfrukten är gratis. En del villaägare brukar ställa ut en låda med äpplen om hösten för förbipasserande att plocka.
Nyttiga nitratrika rödbetor kan du skiva, strö solrosfrön över, tillsätta fetaost, ringla honung och olivolja samt krydda efter smak och så har mat som är bra för hjärta och kärl.
5 bra anledningar att välja svenskt
Att gynna Sveriges bönder är bra för alla, för utan våra bönder hade vi inte sortimentet varit så välfyllt som det är idag.
1: Närodlat
Betande djur och växtodling bidrar till öppna landskap och håller landsbygden levande. Maten som du handlar från lokala producenter transporteras korta sträckor och är därför bra för miljön.
2: Rent vatten
Rent vatten ger grönsaker, bär och frukt hög kvalitet
3: Växthusen är energieffektiva
Energiförbrukningen har minskats en hel del under senare år. Ofta värms växthusen upp med förnybar energi. Energiväv används för att behålla värmen när solen är svag.
4: Många gårdar är ekologiska
Många gårdar har ett aktivt miljö- och klimatarbete och strävar efter att vara så ekologiskt som möjligt.
5: Äggen är fria från salmonella
I Sverige finns ett salmonellaprogram som det aktivt arbetats med under lång tid.
Källa: ICA