Annons

Debatt: ”Oseriös kampanj av Sveriges grisföretagare”

Sveriges Grisföretagare har varit i blåsväder för oseriös reklam tidigare. Nu lanserar de en ny kampanj på samma oseriösa sätt. I en nu pågående kampanj ”återlanseras köttbullen som kosttillskott”. Kampanjen bygger på otillåtna näringspåståenden samt en mängd tveksamma påståenden. Det skriver branschorganisationen Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson i en debattartikel.

Inger Palm

12 oktober, 2022
Debatt: ”Oseriös kampanj av Sveriges grisföretagare”
Dela inlägget

Sveriges Grisföretagare har varit i blåsväder för oseriös reklam tidigare. Nu lanserar de en ny kampanj på samma oseriösa sätt. I en nu pågående kampanj ”återlanseras köttbullen som kosttillskott”. Kampanjen bygger på otillåtna näringspåståenden samt en mängd tveksamma påståenden. Det skriver branschorganisationen Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson i en debattartikel.

I en artikel som publicerats på Kött & Charks hemsida menar man att vi har väldigt låg kunskap om kosttillskott och att intag av dessa skulle kunna leda till konsekvenser på längre sikt. Sanningen är den att samtliga vitaminer och mineraler som får tillsättas i kosttillskott är reglerat enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/46/EG om kosttillskott.

Endast vitaminer och mineralämnen som förtecknas i bilaga I, i de former som de anges i bilaga II, får användas vid tillverkningen av kosttillskott och samtliga har utvärderats av Vetenskapliga livsmedelskommittén.

Det är säkerställt att dessa näringsämnen både är säkra för konsumenterna och att våra kroppar kan tillgodogöra sig dem. Alla godkända påståenden om dessa näringsämnen och deras hälsoeffekter grundas på allmänt vedertagna vetenskapliga fakta, är undersökta av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och godkända av EU-kommissionen.

LÄS OCKSÅ: Svensk certifiering för säkra kosttillskott

Annons

Krav för att göra hälsopåståenden

Mats Nilsson, VD, Svensk Egenvård.

På swedishpork.se kan man läsa texten:

”Det svenska grisköttet är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns. Det är naturligt rent och innehåller en unik sammansättning av näring, bland annat vitaminerna A, B, C, D och E, samt järn, B12, zink, selen, jod, magnesium, kalcium och protein”.

Detta är näringspåståenden. För att få göra näringspåståenden måste livsmedlet innehålla minst 15 procent av dagligt rekommenderat intag (DRI) per 100 gram enligt förordning 1924/2006 om närings- och hälsopåståenden. Enligt informationen i Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas är majoriteten av de påståenden som görs otillåtna då de inte alls uppfyller kraven i förordningen. Exempelvis innehåller griskött 0% av DRI för vitamin C, 1,3 procent för vitamin A, 1,1 procent för kalcium etc. Kampanjen bygger alltså på otillåtna näringspåståenden. Det är smått absurt att kritisera andra branscher när man är så slarvig själv.

Att ha en annons med ljusrosa färg under oktober (bröstcancermånaden) där man gör reklam för griskött är vilseledande. International Agency for Research on Cancer (IARC) som är den specialiserade cancerbyrån inom Världshälsoorganisationen, WHO, delar in ämnen i fyra kategorier baserat på vetenskaplig evidens om deras cancerframkallande förmåga. Processat kött (exempelvis bacon, skinka och kassler) tillhör kategori 1 som innefattar ämnen som är cancerframkallande för människor. Rött kött (gris, nöt, lamm, ren och vilt) tillhör kategori 2A som är ämnen som sannolikt är cancerframkallande för människor.

Världshälsoorganisationens sajt kan man söka på ”meat” för att se klassificeringen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Omega-3 har positiva effekter på immunförsvaret vid svår covid-19

Varnar för rött kött

Även Cancerfonden varnar om rött kött. Livsmedelsverket rekommenderar att man begränsar sitt intag av rött kött till 500 gram i veckan, men gärna mindre, för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Detta gäller framför allt om man drar ner på charkprodukterna.

Kampanjen uttrycker oro över att kosttillskotten inte är tillräckligt kontrollerade i Sverige. Detta är ett märkligt påstående då såväl kosttillskott som griskött hamnar under livsmedelslagstiftningen. Det är med andra ord samma lagstiftning och samma kontrollmyndigheter som granskar våra respektive branscher. Slutsatsen av detta torde då vara att grisföretagarna anser sig vara för dåligt kontrollerade.

Sveriges Grisföretagare säger sig vilja diskutera farorna med vissa livsmedel. Vi är redo för den diskussionen. Vi kan tillhandahålla kunskap om forskning, vetenskap och nutrition. Något branschorganisationen Sveriges Grisföretagare verkar vara i skriande behov av.

Mats Nilsson
VD Svensk Egenvård

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Här kan du läsa Sveriges Grisföretagares kampanj

Annons