Kristin Kaspersen

Foto Andreas Lundberg

Kristin Kaspersen: “Det är minst lika viktigt att skratta”

Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Hon har äntligen hittat balansen, mellan träning, arbete, kost, vänner, familj och egentid. Kristin Kaspersen må ha många bollar i luften, med flertalet tv-produktioner och en ny bok, men hon jonglerar dem med självförtroende. Hon har nått dit som hennes boktitel syftar på: hon är stark - i både kropp och själ.

Hon kommer inrusande i studion exakt på utsatt tid. Solbrända kinder, ljust blå ögon som glatt möter min blick. Hon är trött och lite stressad, ursäktar hon sig. Kristin Kaspersen är osminkad, klädd i slitna blå jeans och enkel vit t-shirt – och hon formligen strålar. Kristin är en välkänd gäst i många svenskars vardagsrum. Med Lill-Babs som mamma och program som Söndagsöppet, Fångarna på fortet och Nyhetsmorgon är hon kompis med hela Sverige. 1993 blev hon den yngsta någonsin att hedras med Hylandpriset för landets mest omtyckta Tv-personlighet.  Utöver det har hon hunnit med att arbeta som bartender och flygvärdinna, studerat journalistik, varit konferencier, skrivit krönikor och pysslat med olika typer av underhållning.

Bokaktuell
En allkonstnär på vissa sätt kan hon medge. Men kanske allra helst kontinuerlig i sin nyfikenhet och vilja att testa nytt. Nu prövar hon sina vingar på ett helt nytt område och är aktuell med boken ”Stark i kropp och själ”. Det är en personlig bok där man som läsare får följa med Kristin på hennes resa till ett hälsosamt liv där både träning för att klara av vardagen och härliga middagar med bästa vännerna får plats. Ett liv där inte vardagsstressen får ta över möjligheten att leva i nuet - och framför allt ett liv där det inte bara är utsidan som räknas.
– Jag är ingen expert på träning och hälsa, men jag vet idag vad som fungerar för mig. I den här boken berättar jag om min väg till att må bra, om helheten, förklarar hon. Hon sitter bredvid mig, blir sminkad medan hon pratar. Hon ler vid tanken på boken.
– Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en bok! När jag fick frågan sade jag nej först men sedan började jag fundera på ett upplägg. Jag insåg att jag hade en egen vinkel som kanske skulle få plats i hyllan med träningsböcker. Det är så mycket fokus på kost och träning idag, för mig är det minst lika viktigt att skratta. Och att få äta cheesecake ibland.

kristin_liten

Foto: Jenny Groth

 

Dieter skapar en osäkerhet
Träning är viktigt för Kristin. Mest för att hon vill leva med sina barn länge, ha en stark kropp som orkar med alla deras äventyr. Hon är aktiv och tycker om att röra på sig i naturen för att få både ett träningspass och en upplevelse. Därför ägnar hon sig gärna åt långfärdsskridskor, utförsåkning och längdskidor.  Det behöver inte vara så blodigt allvar alltihop, inte ens tävlingar. Kvällen innan vasaloppet tog hon exempelvis ett glas vin. Njutning står högt på listan. Hon tycker illa om extrema dieter och den quickfix som de ofta innebär.
– Dieter skapar en osäkerhet som inte gör självförtroendet en tjänst. Man måste hitta ett levnadssätt med maten, en näringsrik kost som just din kropp mår bra av och som dessutom är god, säger hon.  Som ung kämpade Kristin med ätstörningar och dålig självkänsla. Resan mot att inte bara acceptera sig själv, utan att också tycka om sig själv helhjärtat har varit lång, men nödvändig. Hon skriver ärligt om den resan i boken, om hur hon både fysiskt och själsligt har fått kämpa för att hitta en trygg plats i sig själv.

Leva i nuet
Just idag är Kristin dubbelbokad och lite stressad. Men hon tycks vara helt och hållet avslappnad där hon sitter i stolen. Det är också ett av Kristins verktyg för att må bra – att vara i nuet. Hon njuter fullt ut av livet här och nu. Nuet och inga ”tänk om”.
– Jag försöker ha fokus på det, det gör mig gladare. Men det är klart man kommer av sig ibland och fångas av stress och måsten. Må bra-verktygen har Kristin hittat allt eftersom. Man lär sig av sina misstag och även av svåra tider. Hösten 2009 drabbades hon av sjukdomen twar och det ledde till att hon sa upp sig från drömjobbet på Nyhetsmorgon.
– Det är en luftrörssjukdom som orsakas av en bakterie och sprids på samma sätt som en vanlig förkylning. Skillnaden är att twar ger förkylningssymtom och trötthet under ovanligt lång tid, berättar hon.  Sjukdomen följde henne under två år och hon fick lägga om både arbete, träning och vardag. Kroppen gick på sparlåga och hon sov dåligt. I dag är hon oerhört tacksam över att kunna vakna utvilad på morgonen.  Nu har hon hittat balansen, men säger att det ändå är ett ständigt arbete med att hålla den jämn. Våren blev överraskande stressig med bokskrivande, fem Tv-produktioner, ny lägenhet och en egenproducerad app för mobiltelefoner.
– Jag måste påminna mig själv om att bromsa ibland. Jag måste varva med lite egentid, och bara vara för att orka.  Den lediga tiden spenderar hon helst med att vila, med vänner eller med sina barn. Hon springer också mycket och har hittat ett andrum i löpningen där hon bara njuter och inte bryr sig om prestation eller krav.
– Rörelse behövs, annars går kroppen sönder. Löpning gör mig glad och pigg. Det är dessutom en enkel aktivitet, jag kan inte hela tiden anpassa mig till andra. Därför är det lättare att träna själv, på de klockslag som fungerar. Av den egentiden blir jag en bättre mamma, vän och kollega.

Att få ihop vardagspusslet
Nu är det dags för fotograferingen. Kristin ställer sig vant framför kameran. Hon ser stark och lycklig ut, avslappnad och långt ifrån ovan vid att bli fotad. Det är en del av hennes vardag. Den vardag som hon beskriver som härlig, som något hon vill njuta av. Tack vare detta är hon just nu i slutskedet av att lansera en egen app som kallas för Klustr. Den ska hjälpa till att förenkla vardagslivet, att få ihop livspusslet med familj och jobb.
– Den är utvecklad utifrån min egen situation. Appen gör vardagen lättare helt enkelt med synkroniserade kalendrar där man kan chatta om specifika händelser. Jag har två pappor till mina barn och som separerad är det ett konstant fix med tider och prylar, förklarar hon.  Det är en app som tycks gå hand i hand med Kristins livsfilosofi. En hjälpreda i vardagen, som låter henne njuta lite extra av varje stund. Eller som hon själv skriver i boken;  ”Jag har en förmåga att tänka framåt, planera, organisera och fantisera, men kan också njuta av dagen just eftersom jag är trygg med framtiden. Jag väljer att leva idag, och jag ser fram emot imorgon.”

Av Emma V Larsson


Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.