Kristin Kaspersen

Foto Andreas Lundberg

Kristin Kaspersen: ”Det är minst lika viktigt att skratta”

Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Hon har äntligen hittat balansen, mellan träning, arbete, kost, vänner, familj och egentid. Kristin Kaspersen må ha många bollar i luften, med flertalet tv-produktioner och en ny bok, men hon jonglerar dem med självförtroende. Hon har nått dit som hennes boktitel syftar på: hon är stark – i både kropp och själ.

Hon kommer inrusande i studion exakt på utsatt tid. Solbrända kinder, ljust blå ögon som glatt möter min blick. Hon är trött och lite stressad, ursäktar hon sig. Kristin Kaspersen är osminkad, klädd i slitna blå jeans och enkel vit t-shirt – och hon formligen strålar. Kristin är en välkänd gäst i många svenskars vardagsrum. Med Lill-Babs som mamma och program som Söndagsöppet, Fångarna på fortet och Nyhetsmorgon är hon kompis med hela Sverige. 1993 blev hon den yngsta någonsin att hedras med Hylandpriset för landets mest omtyckta Tv-personlighet.  Utöver det har hon hunnit med att arbeta som bartender och flygvärdinna, studerat journalistik, varit konferencier, skrivit krönikor och pysslat med olika typer av underhållning.

Bokaktuell
En allkonstnär på vissa sätt kan hon medge. Men kanske allra helst kontinuerlig i sin nyfikenhet och vilja att testa nytt. Nu prövar hon sina vingar på ett helt nytt område och är aktuell med boken ”Stark i kropp och själ”. Det är en personlig bok där man som läsare får följa med Kristin på hennes resa till ett hälsosamt liv där både träning för att klara av vardagen och härliga middagar med bästa vännerna får plats. Ett liv där inte vardagsstressen får ta över möjligheten att leva i nuet – och framför allt ett liv där det inte bara är utsidan som räknas.
– Jag är ingen expert på träning och hälsa, men jag vet idag vad som fungerar för mig. I den här boken berättar jag om min väg till att må bra, om helheten, förklarar hon. Hon sitter bredvid mig, blir sminkad medan hon pratar. Hon ler vid tanken på boken.
– Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en bok! När jag fick frågan sade jag nej först men sedan började jag fundera på ett upplägg. Jag insåg att jag hade en egen vinkel som kanske skulle få plats i hyllan med träningsböcker. Det är så mycket fokus på kost och träning idag, för mig är det minst lika viktigt att skratta. Och att få äta cheesecake ibland.

 
kristin_liten

Foto: Jenny Groth

Dieter skapar en osäkerhet
Träning är viktigt för Kristin. Mest för att hon vill leva med sina barn länge, ha en stark kropp som orkar med alla deras äventyr. Hon är aktiv och tycker om att röra på sig i naturen för att få både ett träningspass och en upplevelse. Därför ägnar hon sig gärna åt långfärdsskridskor, utförsåkning och längdskidor.  Det behöver inte vara så blodigt allvar alltihop, inte ens tävlingar. Kvällen innan vasaloppet tog hon exempelvis ett glas vin. Njutning står högt på listan. Hon tycker illa om extrema dieter och den quickfix som de ofta innebär.
– Dieter skapar en osäkerhet som inte gör självförtroendet en tjänst. Man måste hitta ett levnadssätt med maten, en näringsrik kost som just din kropp mår bra av och som dessutom är god, säger hon.  Som ung kämpade Kristin med ätstörningar och dålig självkänsla. Resan mot att inte bara acceptera sig själv, utan att också tycka om sig själv helhjärtat har varit lång, men nödvändig. Hon skriver ärligt om den resan i boken, om hur hon både fysiskt och själsligt har fått kämpa för att hitta en trygg plats i sig själv.

Leva i nuet
Just idag är Kristin dubbelbokad och lite stressad. Men hon tycks vara helt och hållet avslappnad där hon sitter i stolen. Det är också ett av Kristins verktyg för att må bra – att vara i nuet. Hon njuter fullt ut av livet här och nu. Nuet och inga ”tänk om”.
– Jag försöker ha fokus på det, det gör mig gladare. Men det är klart man kommer av sig ibland och fångas av stress och måsten. Må bra-verktygen har Kristin hittat allt eftersom. Man lär sig av sina misstag och även av svåra tider. Hösten 2009 drabbades hon av sjukdomen twar och det ledde till att hon sa upp sig från drömjobbet på Nyhetsmorgon.
– Det är en luftrörssjukdom som orsakas av en bakterie och sprids på samma sätt som en vanlig förkylning. Skillnaden är att twar ger förkylningssymtom och trötthet under ovanligt lång tid, berättar hon.  Sjukdomen följde henne under två år och hon fick lägga om både arbete, träning och vardag. Kroppen gick på sparlåga och hon sov dåligt. I dag är hon oerhört tacksam över att kunna vakna utvilad på morgonen.  Nu har hon hittat balansen, men säger att det ändå är ett ständigt arbete med att hålla den jämn. Våren blev överraskande stressig med bokskrivande, fem Tv-produktioner, ny lägenhet och en egenproducerad app för mobiltelefoner.
– Jag måste påminna mig själv om att bromsa ibland. Jag måste varva med lite egentid, och bara vara för att orka.  Den lediga tiden spenderar hon helst med att vila, med vänner eller med sina barn. Hon springer också mycket och har hittat ett andrum i löpningen där hon bara njuter och inte bryr sig om prestation eller krav.
– Rörelse behövs, annars går kroppen sönder. Löpning gör mig glad och pigg. Det är dessutom en enkel aktivitet, jag kan inte hela tiden anpassa mig till andra. Därför är det lättare att träna själv, på de klockslag som fungerar. Av den egentiden blir jag en bättre mamma, vän och kollega.

Att få ihop vardagspusslet
Nu är det dags för fotograferingen. Kristin ställer sig vant framför kameran. Hon ser stark och lycklig ut, avslappnad och långt ifrån ovan vid att bli fotad. Det är en del av hennes vardag. Den vardag som hon beskriver som härlig, som något hon vill njuta av. Tack vare detta är hon just nu i slutskedet av att lansera en egen app som kallas för Klustr. Den ska hjälpa till att förenkla vardagslivet, att få ihop livspusslet med familj och jobb.
– Den är utvecklad utifrån min egen situation. Appen gör vardagen lättare helt enkelt med synkroniserade kalendrar där man kan chatta om specifika händelser. Jag har två pappor till mina barn och som separerad är det ett konstant fix med tider och prylar, förklarar hon.  Det är en app som tycks gå hand i hand med Kristins livsfilosofi. En hjälpreda i vardagen, som låter henne njuta lite extra av varje stund. Eller som hon själv skriver i boken;  ”Jag har en förmåga att tänka framåt, planera, organisera och fantisera, men kan också njuta av dagen just eftersom jag är trygg med framtiden. Jag väljer att leva idag, och jag ser fram emot imorgon.”

Av Emma V Larsson

Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.