Kristin Kaspersen

Foto Andreas Lundberg

Kristin Kaspersen: “Det är minst lika viktigt att skratta”

Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Hon har äntligen hittat balansen, mellan träning, arbete, kost, vänner, familj och egentid. Kristin Kaspersen må ha många bollar i luften, med flertalet tv-produktioner och en ny bok, men hon jonglerar dem med självförtroende. Hon har nått dit som hennes boktitel syftar på: hon är stark - i både kropp och själ.

Hon kommer inrusande i studion exakt på utsatt tid. Solbrända kinder, ljust blå ögon som glatt möter min blick. Hon är trött och lite stressad, ursäktar hon sig. Kristin Kaspersen är osminkad, klädd i slitna blå jeans och enkel vit t-shirt – och hon formligen strålar. Kristin är en välkänd gäst i många svenskars vardagsrum. Med Lill-Babs som mamma och program som Söndagsöppet, Fångarna på fortet och Nyhetsmorgon är hon kompis med hela Sverige. 1993 blev hon den yngsta någonsin att hedras med Hylandpriset för landets mest omtyckta Tv-personlighet.  Utöver det har hon hunnit med att arbeta som bartender och flygvärdinna, studerat journalistik, varit konferencier, skrivit krönikor och pysslat med olika typer av underhållning.

Bokaktuell
En allkonstnär på vissa sätt kan hon medge. Men kanske allra helst kontinuerlig i sin nyfikenhet och vilja att testa nytt. Nu prövar hon sina vingar på ett helt nytt område och är aktuell med boken ”Stark i kropp och själ”. Det är en personlig bok där man som läsare får följa med Kristin på hennes resa till ett hälsosamt liv där både träning för att klara av vardagen och härliga middagar med bästa vännerna får plats. Ett liv där inte vardagsstressen får ta över möjligheten att leva i nuet - och framför allt ett liv där det inte bara är utsidan som räknas.
– Jag är ingen expert på träning och hälsa, men jag vet idag vad som fungerar för mig. I den här boken berättar jag om min väg till att må bra, om helheten, förklarar hon. Hon sitter bredvid mig, blir sminkad medan hon pratar. Hon ler vid tanken på boken.
– Jag trodde aldrig att jag skulle skriva en bok! När jag fick frågan sade jag nej först men sedan började jag fundera på ett upplägg. Jag insåg att jag hade en egen vinkel som kanske skulle få plats i hyllan med träningsböcker. Det är så mycket fokus på kost och träning idag, för mig är det minst lika viktigt att skratta. Och att få äta cheesecake ibland.

kristin_liten

Foto: Jenny Groth

 

Dieter skapar en osäkerhet
Träning är viktigt för Kristin. Mest för att hon vill leva med sina barn länge, ha en stark kropp som orkar med alla deras äventyr. Hon är aktiv och tycker om att röra på sig i naturen för att få både ett träningspass och en upplevelse. Därför ägnar hon sig gärna åt långfärdsskridskor, utförsåkning och längdskidor.  Det behöver inte vara så blodigt allvar alltihop, inte ens tävlingar. Kvällen innan vasaloppet tog hon exempelvis ett glas vin. Njutning står högt på listan. Hon tycker illa om extrema dieter och den quickfix som de ofta innebär.
– Dieter skapar en osäkerhet som inte gör självförtroendet en tjänst. Man måste hitta ett levnadssätt med maten, en näringsrik kost som just din kropp mår bra av och som dessutom är god, säger hon.  Som ung kämpade Kristin med ätstörningar och dålig självkänsla. Resan mot att inte bara acceptera sig själv, utan att också tycka om sig själv helhjärtat har varit lång, men nödvändig. Hon skriver ärligt om den resan i boken, om hur hon både fysiskt och själsligt har fått kämpa för att hitta en trygg plats i sig själv.

Leva i nuet
Just idag är Kristin dubbelbokad och lite stressad. Men hon tycks vara helt och hållet avslappnad där hon sitter i stolen. Det är också ett av Kristins verktyg för att må bra – att vara i nuet. Hon njuter fullt ut av livet här och nu. Nuet och inga ”tänk om”.
– Jag försöker ha fokus på det, det gör mig gladare. Men det är klart man kommer av sig ibland och fångas av stress och måsten. Må bra-verktygen har Kristin hittat allt eftersom. Man lär sig av sina misstag och även av svåra tider. Hösten 2009 drabbades hon av sjukdomen twar och det ledde till att hon sa upp sig från drömjobbet på Nyhetsmorgon.
– Det är en luftrörssjukdom som orsakas av en bakterie och sprids på samma sätt som en vanlig förkylning. Skillnaden är att twar ger förkylningssymtom och trötthet under ovanligt lång tid, berättar hon.  Sjukdomen följde henne under två år och hon fick lägga om både arbete, träning och vardag. Kroppen gick på sparlåga och hon sov dåligt. I dag är hon oerhört tacksam över att kunna vakna utvilad på morgonen.  Nu har hon hittat balansen, men säger att det ändå är ett ständigt arbete med att hålla den jämn. Våren blev överraskande stressig med bokskrivande, fem Tv-produktioner, ny lägenhet och en egenproducerad app för mobiltelefoner.
– Jag måste påminna mig själv om att bromsa ibland. Jag måste varva med lite egentid, och bara vara för att orka.  Den lediga tiden spenderar hon helst med att vila, med vänner eller med sina barn. Hon springer också mycket och har hittat ett andrum i löpningen där hon bara njuter och inte bryr sig om prestation eller krav.
– Rörelse behövs, annars går kroppen sönder. Löpning gör mig glad och pigg. Det är dessutom en enkel aktivitet, jag kan inte hela tiden anpassa mig till andra. Därför är det lättare att träna själv, på de klockslag som fungerar. Av den egentiden blir jag en bättre mamma, vän och kollega.

Att få ihop vardagspusslet
Nu är det dags för fotograferingen. Kristin ställer sig vant framför kameran. Hon ser stark och lycklig ut, avslappnad och långt ifrån ovan vid att bli fotad. Det är en del av hennes vardag. Den vardag som hon beskriver som härlig, som något hon vill njuta av. Tack vare detta är hon just nu i slutskedet av att lansera en egen app som kallas för Klustr. Den ska hjälpa till att förenkla vardagslivet, att få ihop livspusslet med familj och jobb.
– Den är utvecklad utifrån min egen situation. Appen gör vardagen lättare helt enkelt med synkroniserade kalendrar där man kan chatta om specifika händelser. Jag har två pappor till mina barn och som separerad är det ett konstant fix med tider och prylar, förklarar hon.  Det är en app som tycks gå hand i hand med Kristins livsfilosofi. En hjälpreda i vardagen, som låter henne njuta lite extra av varje stund. Eller som hon själv skriver i boken;  ”Jag har en förmåga att tänka framåt, planera, organisera och fantisera, men kan också njuta av dagen just eftersom jag är trygg med framtiden. Jag väljer att leva idag, och jag ser fram emot imorgon.”

Av Emma V Larsson


Stark i kropp och själ

Kristins mål med boken är att ge inspiration och motivation samt att dela med sig av sin egen väg till hälsa – hur hon gör för att må bra på både insida och utsida.

”För mig är det viktiga att ha en sund kropp och att ha den vikt som är rätt för mig. Jag tror inte på dieter och dess kortsiktiga lösningar. Det handlar istället om att hitta ett sätt att leva för att kroppen ska må bra inifrån.”

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.