Är du rädd för att äta för mycket ägg i påsk? Det behöver du förmodligen inte alls vara.
Kureras kostrådgivare Carolin Helt förklarar varför.
Ägg är ett riktigt multivitamintillskott och innehåller mängder av vitaminer och mineraler. Förutom dessa innehåller det även rikligt med protein, vilket är uppbyggt av olika aminosyror.
Ägg fungerar som en värdemätare
Sammansättningen av aminosyror i ägg är så perfekt anpassat att nästan 100 procent utnyttjas för uppbyggnad i våra kroppar. Proteinet i ägg används som en värdemätare för att mäta protein i andra livsmedel.
Hur är det då med kolesterolet?
Kolesterol är en lipid, ett fettämne som finns naturligt i vår kropp. Kroppen tillverkar själv det mesta av kolesterolet och kosten bidrar med endast en liten del. Motion är det bästa sättet att minska andelen farligt kolesterol i kroppen. Friska personer kan tryggt äta ägg utan att oroa sig för förhöjda kolesterolvärden.
Ägg innehåller:
- A-vitamin
- B-vitaminer
- D-vitamin
- E-vitamin
- Folsyra
- Selen
- Järn
- Zink
- Jod
Av Carolin Helt