Det är välkänt att ett enstaka glas rödvin kan motverka hjärt-och kärlsjukdomar. Men det kan räcka med bara vindruvan. Det visar ny forskning från Linköping universitet.
Färgen och den sträva känslan i munnen från ett rött vin beror på en naturlig substans i druvan med en skyddande funktion mot hjärtsjukdom. Men – nu kan eventuella vinhatare slappna av. Man behöver inte dricka vin för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Efter laboratoriestudier vid Linköpings universitet är nu farmakologiforskaren Ingrid Persson säker på att det räcker med bara vindruvan.
Effekten liknar den från mediciner
Enligt studiens är det kemikalierna i druvorna och inte alkoholen som ger den skyddande effekten, skriver Östgöta Corresponden.
Resultatet visar att fytokemikalierna en hämmande effekt på det enzym i kroppen som orsakar högt blodtryck. Effekten liknar den av mediciner som sätts in efter hjärtsjukdomar.
Druvjuice har positiva effekter
Forskaren Ingrid Persson har hittat en hittills okända mekanism där fytokemikalierna flavonoider påverkar ett enzym som heter ACE och som i sin tur orsakar högt blodtryck. Medicin som hämmar enzymets sjukdomsfunktion är ofta den första läkarinsatsen vid hjärtsjukdom. Perssons försök visar även att vitt vin och druvjucie har positiva effekter.
Försöken visar också att produktionsmetoden av vin och druvjuice har betydelse.
Tre exempel på bra druvjuice:
1. Druvjuice från Biotta – En ren naturprodukt framställd av blå druvor som odlats under sträng kvalitetskontroll.
2. Röd Druva från Saltå Kvarn – Biodynamisk juice som är milt pastöriserad, vilket innebär att den är snabbt upphettad och sedan omedelbart nedkyld igen, något som gör att så mycket som möjligt av smak och näring bevaras. Endast ett fåtal ingredienser är helt ekologiska.
3. Röd druvjuice från Birger Ledin – Ekologisk juice berikad med järn. En fruktig juice av ekologiskt odlade blå druvor. Med skonsam pressning bibehålls druvornas goda och söta arom. Ett alkoholfritt alternativ till vin.
Samtliga juicer finns att köpa inom hälsokosten.
Av Isabelle Hedander