Det har gått ett halvår sedan larmet om giftiga bananer och försäljningen av ekologiska bananer har därefter fördubblats. Samtidigt ökar efterfrågan stort på andra ekoprodukter.
Ett barn kan äta fyra bananer
Om man utgår från EU:s gränsvärden kan ett litet barn, som väger runt tio kilo, äta drygt fyra bananer utan att det är farligt. Men känner man till lite om den så kallade ”cocktail-effekten” där man tittar på den sammanlagda mängden kemikalier som man utsätts för varje dag, så kan det vara ett gott skäl att välja ekologiskt.
Ökning med 150 procent
– Vi har sett en ökning med ungefär 150 procent, säger Maria Smith, miljöchef på Ica, till Dagens Nyheter
Tidningen skriver att Coops försäljning av eko-bananer har ökat från 22 procent i början av förra året till 40 procent i slutet av året. Under vissa veckor förra året var intresset så stort att de ekologiska alternativen tog slut. Intresset för andra ekoprodukter har också växt.– Vi sålde lika mycket ekologiska gröna vindruvor år 2012 som vi sålde under en vecka förra året, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop, till Dagens Nyheter.
Av Emma V Larsson