Allt fler konsumenter efterfrågar ekokött.
Försäljningen av ekologiskt och Kravmärkt kött ökade med 30 procent under första halvåret i år, visar statistik från konsultföretaget Ekoweb.
Och efterfrågan på ekologisk kyckling är så stor att den produktion som finns idag inte räcker till.
Ökat intresse för hälsosam mat är den främsta förklaringen till den stora ökningen, skriver branschtidningen Kött & Chark.
Stor ökning
I Icas butiker var ökningen 52 procent och inom Coop 37 procent.
Axfood kunde notera en ökning med 44 procent. För lågpriskedjan Willys blev dock ökningen hela 57 procent, skriver tidningen Fri Köpenskap.
Finns inte nog ”ekokyckling”
Allt fler konsumenter vill ha ekokyckling på matbordet. Nu växer efterfrågan men än så länge finns det knappt någon som faktiskt föder upp kycklingar på ekologiskt vis i landet.
Efterfrågan växer snabbt: ”Säljer alltid slut”
Hundratals storväxta kycklingar spatserar på ängen i anslutning till en rad mobila kycklingstallar som ställts upp utanför Johanna Rasmussons gård i skånska Blentarp, skriver TT.
Hon är en av få ekologiska uppfödare som levererar till marknaden.
Enligt Jordbruksverket produceras det cirka 180 000 ekologiska slaktkycklingar per år, vilket motsvarar endast 0,1 procent av svensk kycklingproduktion. Det matchar illa med en efterfrågan som både uppfödare och Krav hävdar växer snabbt.
– Senast i dag träffade jag butiker som sa att de alltid säljer slut på den ekologiska kycklingen, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav vars märkning finns på ekolivsmedel, till nyhetsbyrån.
Men är alla verkligen beredda att betala dubbelt så mycket eller mer för att få ekologisk kyckling?
– Inte alla, men vi har börjat prata om ”ekokonsumenter” som tänker väldigt mycket på vad de handlar och låter värderingarna styra framför plånboken.
Johanna Rasmusson, liksom fyra andra ekologiska uppfödare, levererar under namnet Bosarpkyckling. Det företaget har köpts av jätten Kronfågeln, och nu söker man efter fler som är beredda att föda upp på ekologiskt vis.
Krångligt och dyrt
Maria Donis, vd på branschorganisationen Svensk Fågel, tror dock att en del potentiella uppfödare upplever nuvarande regler för ekologisk uppfödning som både krångliga och dyra. För att våga satsa krävs även lönsamhet, menar hon.
– Om konsumenten är beredd att betala så kan man få lönsamhet i värdekedjan. Det måste ju gå runt för både uppfödare och aktörer inom slakteri och styckning.
Enda alternativet
För Johanna Rasmusson i Blentarp är ekokyckling dock det enda alternativet.
– Våra kycklingar har ett gott liv och det märks sannolikt på smaken. Det smakar ju bättre om du vet att djur haft ett gott liv.
Läs mer om hur du kan hitta ekokött:
Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården
Av Redaktionen