Annons
Annons

KURERA TESTAR: ”En dopaminkick för humöret”

Vecka 5: Kan verkligen rödljusterapi hjälpa mot depression och ångest? Ja, forskning tyder faktiskt på det. Under de mörka månaderna är vi många som känner oss låga och tunga i sinnet. Tänk då om rött ljus kan påverka vårt psykiska välmående, vore inte det drömmen? Detta ska jag reda ut under min sista veckas test av rödljusterapi.

Anna Flodberg

22 februari, 2024
Kollage: bild på stenar på en strand och infällt foto på Anna Flodberg + texten Kurera testar rödljusterapi
Dela inlägget

Jag är nog inte ensam om att uppleva det oerhört segt under vinterhalvåret när solen går ner tidigt och allt känns grådaskigt, kallt och mörkt. Och för en del leder det till både depression och ångest. Vilken lycka då att läsa om att rött ljus även har en positiv inverkan på vår mentala hälsa och till och med kan hjälpa mot depression och andra stämningsstörningar. För om man nu har gjort det mesta för att förbättra sin mentala hälsa är ju rödljusterapi ett ganska enkelt och naturligt sätt att testa. Du sitter avslappnat framför lampan eller panelen i 20 minuter om dagen och låter dig exponeras för det röda ljuset. Och vem vet, kanske blir det just din väg till ett lättare sinne.

Rödljus ökar produktion av dopamin

Det är samtidigt svårt att tro att något så enkelt som att sätta sig framför en rödljuslampa kan ha en sådan stor påverkan på vårt välbefinnande, men forskning visar faktiskt det. Forskare tror att det kan ha att göra med hur det påverkar vårt biologiska system. Rödljus tros öka produktionen av dopamin och andra neurotransmittorer som är viktiga för vår mentala hälsa. Det kan också påverka vårt cirkadiska system och hjälpa oss att reglera vår sömn och vakna cykler.

Kommer fortsätta med rödljusterapi

Jag har nu behandlat mig med rött ljus i fem veckor och både suttit framför min panel, med ryggen emot och även testat en LED-mask. Jag måste faktiskt erkänna att det har varit ett mycket intressant och spännande test. Och med handen på hjärtat är jag säker på att jag kommer fortsätta med rödljusterapi. Kanske inte under sommaren, men definitivt under vinterhalvåret. Jag tycker att jag känner mig lite lättare i sinnet, lite gladare och att jag över lag mår bättre i både kropp och själ.

En uppsjö av möjligheter till rödljusterapi

Och för er som nu blir sugna att prova på rödljusterapi finns det ju massor av olika möjligheter i olika prisklasser. För hemmabruk finns det en hel uppsjö varianter, stora som små, men var noga att kolla upp så att de är CE-märkta och följer europeisk standard. Det finns också spa och skönhetssalonger som erbjuder behandlingar med rödljusterapi. Vad du väljer kan ju också bero på ett specifikt besvär du har och då finns det rödljusenheter som är mer anpassade att rikta på olika områden som en punktinsats. Och är du mest intresserad av hudföryngring eller om du har någon hudåkomma som eksem eller psoriasis kanske LED-masken är det bästa valet. Oavsett är mitt råd att prata med någon som är insatt i rödljusterapi för att få den allra bästa enheten för dina behov.

Lycka till!

Tips! Har du missat de tidigare delarna i denna artikelserie? Du hittar dem här:

KURERA TESTAR: Varför är rött ljus så bra för hälsan?

KURERA TESTAR: ”Det röda ljuset påverkar min sömn”

KURERA TESTAR: ”Rött ljus får fart på energin

KURERA TESTAR: Kan rött ljus mildra min värk?

KURERA TESTAR:”Mitt ansikte får ett härligt glow”

Vill du veta ännu mer om rödljusterapi?  Lyssna på detta avsnitt av Kureras podcast, där vi intervjuar Fredrik Paulún om det röda ljusets hälsoffekter!

Fakta

Rödljusterapi mot ångest

I en studie lät man försökspersonerna behandla pannan med en rödljuslampa varje dag i 20 minuter. Ångesten lättade mätbart och försökspersonerna rapporterade om bättre nattsömn. Behandlingen kallas transkranial och det är framför allt det nära infraröda ljuset som kan penetrera skallbenet så djupt att effekt uppnås. I denna studie var våglängden 830 nm och inga biverkningar rapporterades. Möjligen kan även det röda ljuset hjälpa med tanke på den systemiska effekten med mindre inflammationer, och det gör i alla fall ingen skada att använda båda typerna av ljus.

Källa: Nutrilight

Annons
Annons