Socker ökar risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdom. Det visar en stor studie gjord vid det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.
I Svenska Dagbladet kan man läsa att studien är den största kartläggningen hittills av sockerkonsumtionen och dess inverkan på hjärt- och kärlsjukdomar. Drygt 10 000 personer har följts under 14,6 år och resultatet presenteras i den medicinska tidskriften Jama. Studien visar skrämmande resultat och man kommer bland annat fram till att de som dricker en burkläsk om dagen ökar sin risk för hjärtdödlighet med en tredjedel, oavsett totalt kaloriintag.
En mätbart ökad risk
Studien visar också att sju av tio amerikaner får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker. Det är en nivå där sockerkonsumtionen började ge en mätbart ökad risk, enligt studien. För den som åt en andel socker på 17 procent av energin var risken 38 procent större än för dem som åt 8 procent.
Förhöjd risk för stor grupp svenskar
Enligt Svenska Dagbladet äter svenskar mindre tillsatt socker än folk i USA men även här ligger konsumtionen i genomsnitt över 10 procent av energiintaget. Så enligt studiens resultat är det en stor grupp svenskar som utsätts för en förhöjd risk att dö i hjärtsjukdomar.
Av Emma V Larsson