Jamina och Anders Gatti svarar
Hej Anna!
Vad härligt att du inte är intresserad av bantning!
Jag antar dock att du är intresserad av viktminskning då du frågar efter förhöjd förbränning. För att minska i vikt krävs det att du stoppar i dig mindre energi än vad du gör av med. Det finns många sätt som gör denna matematik lättare att gå ihop. Ät regelbundet. Det är lättare att hålla nere portionsstorleken om man vet att det inte är så länge till nästa mål och det är lättare att hålla nere portionsstorleken om du inte är så hungrig att bara reptilhjärnan fungerar.
Se till att alla mål innehåller alla tre energigivande näringsämnen: kolhydrater, proteiner och fett. Det gör att blodsockerkurvan blir jämnare och du blir inte lika sugen och håller dig även mätt längre.
Välj kolhydrater med lågt GI och välj enkelomättat och fleromättat fett före mättat. Enkelomättat fett (oliv-rapsolja), fleromättat (fisk-linfröolja) är lättare för kroppen att använda som energi än vad baconfett är. Det finns undantag vad gäller det mättade fettet – MCT fett som det finns rikligt av i kokos och även till viss del i mejeriprodukter.
Ät proteinrikt! Protein är det mest mättande näringsämnet per kilokalori. Det krävs även en hel del energi för kroppen att bryta ner proteinet i kroppen vilket gör att du faktiskt inte tillgodogör dig mer än 3,2 kcal per gram protein trots att det faktisk innehåller 4 kcal per gram. Många bäckar små. Proteinet hjälper dig att bygga och bevara muskelmassa vilket gör att ditt BMR (balsal metabolic rate), energiförbrukning i vila, behålls eller till och med ökar trots att du minskar i vikt.
Lycka till!
Med vänlig hälsning
Carolin Helt