Jacob Hellberg svarar
Hej!!
Tack för dina frågor!
När det kommer till vilket proteinpulver som är bäst så utgår man generellt från ”renhet” och proteinets biologiska värde (alltså hur mycket av det som kan upptas av kroppen) Vassle toppar dessa listor. Vassle är ett mjölprotein som är utvunnet ur mjölk. Det låter inte som att du är strikt vegetarian eller vegan, så det hade jag rekommenderat i DITT fall. Det du ska leta efter när du handlar ditt protein är ett 100% vassle-ISOLAT och inte ett KONCENTRAT. Isolaten är generellt lite dyrare, men mycket renare. Och med renare så menar jag att det är minimalt med fett och mjölksocker samt andra restprodukter från mjölken kvar i pulvret. Min favorit på marknaden är ett protein som kallas för Iso Whey Premium, och sälja av Self.nu. Full disclosure, jag samarbetar med Self och kan därför ses som lite partisk kanske, men dom är nordens största och främsta producent av kosttillskott och tillverkar över 90% av alla märken som du ser på svenska marknaden, så dom vet vad dom pysslar med.. Leta INTE efter det billigaste pulvret, för ju billigare det är, ju mindre protein är det generellt i dom, vilket betyder att du behöver ta större mäng för att få i dig motsvarande mängd protein som från ett ”renare” pulver, vilket då i sin tur resulterar i att du även får idag betydligt fler kalorier. Ang HUR du ska ta ditt pulver så kan du antingen blanda det bara med vatten, eller ha det som ett tillskott i en smoothie med typ frysta bär och banan. NÄR man ska ta det spelar mindre roll egentligen, men efter ett träningspass, inom typ 1-3h, är fördelaktigt för muskleproteinsyntesen, alltså muskeltillväxten.
Hade du varit vegan så hade du behövt gå på nån form av protein som kommer från typ ris, ärtor, potatis, havre, soja etc. Det som är viktigt att tänka på när det kommer till vegetariskt protein är att aminosyraprofilen (alltså mängden aminosyror, och fördelningen av dom) är betydligt sämre/lägre än i animaliskt protein. Detta kan man kringgå genom att kombinera olika typer av proteinkällor exempelvis ris- och ärtprotein. Då blir profilen mer komplett. Samma sak gäller dock här, som vid ett sämre animaliskt protein, att du behöver ta lite större mängder pulver för att få i dig önskvärd mängd protein, vilket kan resultera i ett högre kaloriintag. Inget farligt, men kan vara bra att ta hänsyn till ffa om man vill gå ner i vikt.
När det kommer till att räkna ut hur MYCKET du ska äta för att få i dig ex 146g protein så får man utgå ifrån innehållsförteckningen på det man äter. Om vi tar iso whey premium som exempel så innehåller en skopa på 40g pulver, 38.4 gram rent protein, samt 0g fett och 0g kolhydrater, vilket motsvarar ca 150kcal. Och om du ska få i dig samma mängd protein från ett vegansk alternativ, eller från ett mindre rent vassle-alternativ, så blir kalorimängden BETYDLIGT högre, pga de extra kolhydraterna och fettet som kommer där till. Som exempel när det kommer till livsmedel, 100g kycklingfilé ger dig ca 25g protein och 120kcal medans om du skulle få i dig samma mängd protein från tofu så måste du äta ca 300g ren tofu vilket skulle motsvara ca 230kcal..
Sammanfattningsvis, viktigt att tänka på om man vill garantera sig tillräckligt proteinintag när man enbart äter vegetariskt, är att kombinera sina proteinkällor så mycket det bara går, genom att äta väldigt varierat, samt att ligga liiite högre i totalt proteinintag än om man hade ätit animaliskt protein, för att kompensera för den lite sämre biotillgängligheten, alltså det biologiska värdet.
Hoppas detta gjorde dig lite klokare i frågan!