Ulrika Davidsson svarar
Personerna bakom ”Att äta rätt för sin blodgrupp” är Peter och James D´Adamo och ligger till grund för de rekommendationer jag ger. Den är inte vetenskaplig men är intressant och jag ser ett mönster som stämmer bra överens med mitt dagliga arbete som kostrådgivare.
Alla är olika och det finns ingen kostplan som passar alla och jag brukar rekommendera att läsa på vilka livsmedel som är gynnsamt för olika blodgrupper och det kan vara en bra guide om man har problem med sin hälsa och har svårt att hitta den kostplan som passar bäst för att uppnå en bra hälsa eller bli av med problemmage, värk eller allergier.
Enligt den studie som är gjord bör en person som har blodgrupp A äta en vegetarisk kost med inslag av fisk och undvika kött och för mycket mjölkprodukter. Det är svårt att leva 100% efter blodgruppsdieten men det kan vara en bra guide. I blodgruppsdieten har man delat in livsmedel i positiva, neutrala och negativa livsmedel för varje blodgrupp. Det är en fördel om man kan basera sin kost på positiva och neutrala livsmedel och undvika negativa i så stor utsträckning som möjligt. När det gäller ägg så är det ett neutralt livsmedel för blodgrupp A och smör ligger på den negativa listan, likaså kokos men jag skulle inte rekommendera att fokusera så detaljerat utan mer tänka att du ska främst undvika kött, komjölksprodukter (får och get är ok) och inte äta för mycket gluten.
Mitt råd är att välja så mycket vegetarisk kost som möjligt och jag kan inte se att spetskål skulle vara ett negativt livsmedel.
Hälsningar Ulrika