Ulrika Davidsson svarar
Hej,
Tarmfickor är tyvärr vanligt i dag och alltfler svenskar får problem med sin mage och matsmältning. Eftersom detta är en inflammation i tarmfickorna så är min rekommendation att helt undvika alla komjölksprodukter och alla livsmedel som innehåller gluten för att du ska bli riktigt bra. Det innebär att du ska INTE välja laktosfritt utan helt mjölkfritt.
Du kan t ex välja mjölk som är gjord på havre, soja, mandel och även yoghurt finns i dessa val och det kan du använda till din frukost. När du sedan lagar maträtter så kan du tänka på att använda havregrädde, sojagrädde och kokosmjölk samt att tänka på att även ta bort pasta och bröd som innehåller gluten och äta mer tillbehör som grönsaker, ris, och rotfrukter.
Jag tycker att ägg i alla former är en utmärkt frukost som är fri från mjölkprodukter och gluten samt mättar länge och håller blodsockret på en jämn nivå.
När det gäller ost så är det ett bättre alternativ att välja ostar från get och får än att äta komjölkostar under den period du jobbar på att läka dina tarmfickor.
Lycka till hälsar Ulrika