Ulrika Davidsson svarar
Jag ser inte detta som ett stort problem om du lagar din egen mat. Då har du koll på dina ingredienser och majsstärkelse är inget som man behöver i matlagning. Lök är svårt att ersätta men du kanske kan använda lökpulver? Om du använder fullfet grädde så behöver du inte reda en sås utan den tjocknar när du kokar grädde.
Däremot: soja är det lite svårt att hitta någon ersättning till. Jag hittade dock ett tips på en egen sojasås, utan soja och gluten, Det kommer här:
Hemgjord sojasås utan soja och gluten
1,5 liter väl rensad svamp, te x trattkantareller
3 msk havssalt
Grovhacka svampen och varva den med salt i en glasburk. Sätt på ett lock och förvara i rumstemperatur i tre dygn. Skaka eller rör om då och då. Sila av vätskan och koka upp och sjud några minuter. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Lycka till hälsar Ulrika