Annons
Annons

Ulrika Davidsson

Kostrådgivare

Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Läs fler frågor till Ulrika Davidsson
Stäng

Ställ din fråga till Ulrika Davidsson

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur byter jag som födoämnesintolerant ut soja och majsstärkelse i recept?

4 december, 2020
Jag är födoämnesintolerant och begränsad i vad jag kan äta. Vill testa något nytt ibland men alla recept innehåller lök, soja eller majs i någon form (gäller även citronsyra). Har du något tips på vad jag kan använda istället som ger liknande smak, konsistens och färg ?    
Annons

Ulrika Davidsson svarar

Jag ser inte detta som ett stort problem om du lagar din egen mat. Då har du koll på dina ingredienser och majsstärkelse är inget som man behöver i matlagning. Lök är svårt att ersätta men du kanske kan använda lökpulver? Om du använder fullfet grädde så behöver du inte reda en sås utan den tjocknar när du kokar grädde.

Däremot: soja är det lite svårt att hitta någon ersättning till. Jag hittade dock ett tips på en egen sojasås, utan soja och gluten, Det kommer här:

Hemgjord sojasås utan soja och gluten
1,5 liter väl rensad svamp, te x trattkantareller
3 msk havssalt

Grovhacka svampen och varva den med salt i en glasburk. Sätt på ett lock och förvara i rumstemperatur i tre dygn. Skaka eller rör om då och då. Sila av vätskan och koka upp och sjud några minuter. Låt svalna och förvara i kylskåp.

Lycka till hälsar Ulrika

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons