Ulrika Davidsson svarar
Hej,
Nu tycker jag att du tänker fel för det finns mängder med råvaror som du kan njuta av! Histaminintolerans uppstår när kroppen tar upp för mycket histamin från maten. Det beror på att man har brist, eller nedsatt produktion av, enzymet diaminoxidas, kallat DAO, som bryter ner histamin. Det kan uppstå när man har en obalans i tarmen.
Det du främst ska utesluta är komjölksost, tonfisk, skaldjur, charkprodukter, ägg samt rödvin och mousserande vin och här finns det andra bra alternativ som get- och fårost, andra fisksorter, kyckling, kött samt många grönsaker som du kan använda i din matlagning. Du bör egentligen bara utesluta spenat, avokado och tomat. När det gäller frukter och bär så är det bara citrus, tropiska frukter och jordgubbar som ska undvikas och här kan du välja alla andra frukter. Fokusera på allt gott du kan njuta av och det är mycket mer än det du ska undvika och ta ev ett tillskott på matsmältningsenzymer och ev också probiotika så kommer du märka en stor skillnad och ge det 2-3 månader för ett märkbart resultat.
Hälsningar Ulrika