Annons
Annons

Ulrika Davidsson

Kostrådgivare

Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Här kan du ställa din fråga om kost och mat till Ulrika Davidsson.

Ulrika Davidsson är kostrådgivare, hälsoprofil och en av Sveriges mest produktiva kokboksförfattare (med 26 utgivna böcker sedan 2006). Hon är också tvåbarnsmamma, fru till sin Lasse och matte till katten Hugo och hunden Mimmi samt äger och driver företaget Ulrikas Kickstart AB. I bolaget arrangeras bland annat hälsoresor, events, föreläsningar och catering. Ulrika brinner för att dela med sig av sina kunskaper kring näringsrik kost, matlagning och hälsa.
Läs fler frågor till Ulrika Davidsson
Stäng

Ställ din fråga till Ulrika Davidsson

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vilka livsmedel rekommenderar du i en lågkolhydratkost?

19 juni, 2021
Jag har läst många av dina böcker och älskar dina recept. Jag har dock inte läst något om resistent stärkelse såvitt jag vet. Nu undrar jag om du rekommenderar nedanstående livsmedel i en lågkolhydratkost? • Gröna bananer (cirka 12,5 gram resistent stärkelse) • Havregryn (1 dl ger cirka 4,6 gram resistent stärkelse) • Kall kokt potatis (1 kall potatis som kokats med skal på ger cirka 4 gram resistent stärkelse) • Bönor (1 dl vita bönor ger cirka 3,8 gram resistent stärkelse) • Linser (1 dl ger cirka 3,4 gram resistent stärkelse)• Kikärtor (1 dl ger cirka 2,1 gram resistent stärkelse) • Fullkornsbröd gärna bakat på surdeg (cirka 2 gram resistent stärkelse) • Kallt kokt råris (1 dl rumstempererat råris ger cirka 2 gram resistent stärkelse) Michael Mosley skriver i en av sina böcker att ris, pasta och potatis som är kokt, nerkylt och sen uppvärmt igen har lägre GI än när det "bara" är kylt. Jag har inte fått detta bekräftat av någon annan och undrar hur du ser på det?
Annons

Ulrika Davidsson svarar

Hej,

Jag har inte skrivit om resistent stärkelse men tycker att ämnet är intressant! Precis som Michael Mosley skriver så är det stor skillnad på kokt och kall potatis, pasta och ris och det påverkar inte blodsockret på samma sätt. Dock anser jag att man inte ska äta för mycket av dessa råvaror utan fokusera mer på grönsaker till maten.

Alla livsmedel du nämner ovan kan ingå i en hälsosam kost men blir det för mycket av dessa så blir det ganska mycket kolhhydrater, dock hälsosamma men svårt att ha i en kostplan om man vill gå ner i vikt med en lågkolhydratkost. Min rekommendation är att välja en ”enhet” varje dag, det räcker för att få i sig en bra mängd resistent stärkelse.

Hälsningar Ulrika

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons