Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Är det viktigt att blötlägga sesamfrön?

12 juli, 2025
Hej! Har en fråga angående skalade frön...och nötter antar jag, men främst frön: Är det viktigt att blötlägga även dem? Idag gör jag det urskiljningslöst, men överallt, där jag läser, står att nästintill alla antinutrienter sitter i skalet. Vissa nötter kanske har delar av sitt skal kvar även när det tjocka, hårda skalet är kvar, t ex hasselnötter. Men valnötter och cashewnötter..? Skållade och skalade mandlar? Undrar även specifikt gällande sesamfrön, som ju kan köpas skalade. När jag gör egen tahini, smakar de helt enkelt inte likadant om jag blötlägger dem (trots att jag torkar och rostar dem först). Ingenstans hittar jag info om hur mycket av antinutrienterna som sitter i skalet på sesamfrön. (När jag ej tahinar, äter jag gärna sesam med skalet på, av nyttoskäl, och blötlägger.)
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga

Det stämmer att man gärna bör blötlägga nötter och frön om de inte tillagas men att antinutrienter främst sitter i grödornas skal. Exempelvis så innehåller vitt ris mindre mängd antinutrienter än råris eftersom de främst sitter i skalet. Utifrån det perspektivet, så är det sannolikt viktigare att blötlägga de nötter och frön som är med skal. Om du tex köper skalade sesamfrön, så bör det inte vara lika viktigt att de blötläggs jämfört med om du köper oskalade sesamfrön.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons