Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bibehålls näringsämnena när man rostar blötlagda nötter och frön?

4 april, 2022
Jag äter dagligen totalt 40-50 g cashewnötter, samt pumpa- och solroskärnor som jag rostat själv. Nu har jag läst att man måste blötlägga dom om man äter dessa regelbundet, för att få bort fytinsyran. Är det bara blötläggning som kan åstadkomma "aktiveringen"? Hur är det då med alla nötter som säljs färdigrostade, är dom alltså fulla med fytinsyra eller har de blötlagts innan rostning? Jag undrar också om näringsämnena bibehålls när man rostar blötlagda nötter och frön? Jag upplever nämligen att konsistensen blir helt annorlunda mot när jag rostar utan blötläggning. Jag har svårt att hitta något bra ord för att beskriva det, men det känns som om jag äter ett sprött skal och inte en kärna. Mindre så med cashewnötterna, men ändå samma känsla. Till sist undrar jag om fytinsyran bara påverkar möjligheten att ta upp näringsämnena som finns i nöten/fröet eller om det även gör så att kroppens möjligheter att ta upp näringsämnen som kommer från andra källor påverkas?
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Fytinsyra har faktiskt även en hel del positiva fördelar för hälsan, men kan bli skadligt om man äter det i hög mängd via livsmedel som är fytinrika. Fytinsyra har en störande påverkan på absorptionen av andra näringsämnen såsom zink, magnesium, fosfor, järn, kalcium m.m. Fytin hämmar även pepsin och trypsin, de enzymer som krävs för god matsmältning och nedbrytning av protein. Fytinsyra binder mineraler och för att frigöra dessa behöver fytinsyran brytas ned. Genom blötläggningen frigörs ett enzym, fytas, som bryter ned fytinsyran och gör mineralerna tillgängliga.

Det har även diskuterats om fytin kan hämma upptaget av jod, vilket isåfall skulle kunna ha en sköldkörtelstörande effekt eftersom jod ingår i produktionen av sköldkörtelhormoner. Det naturliga är också att den näring du äter från andra källor kan hämmas av fytinsyra.

Fytas, det enzym som bryter ner fytinsyra för att frigöra fosfor, syntetiseras i vår mage, men vi människor har en väldigt liten produktion av fytas jämfört med andra djur. Problemet är också att det fytas som finns naturligt i livsmedel är ömtåligt och förstörs vid tillagning. Exempelvis så påverkas fytas så fort du tillagar maten i temperaturer över 55-65 grader, eller vid frysning, eller långvarig lagring. Man kan neutralisera fytinsyra på flera olika sätt, inte bara genom blödläggning. Du kan blötlägga, eller använda dig av jäsning eller rostning, eller så kan man grodda. Därmot så lyfter man ofta blötläggning eftersom det är det mest effektiva sättet att neutralisera fytinsyra. Utöver det så kan man alltså göra surdegsvarianter, grodda eller rosta på låg temperatur. Fytinsyrans verkan hämmas även om du intar C-vitamin eller har livsmedel som är rika på C-vitamin.

Som svar på din fråga, så bör alltså rostade nötter innehålla mindre fytinsyra än orostade nötter. Jag tror inte att de generellt både blötlägger och rostar, utan de gör det ena eller det andra. Tyvärr så påverkas näringsinnehåll och enzymer så fort du rostar, framförallt om du använder hög temperatur. Om du rostar enligt raw food-grader, och rostar i torkugn under 40 grader så bibehålls näringen bättre. Om du inte har torkugn utan ligger på högre temperatur vid rostning, så är blötläggning bättre ur näringssynpunkt.

Varma hälsningar Zarah Öberg

 

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons