Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Att magnesium skulle krocka med SSRI-prepat som Flouxetin har jag svårt att se. Dock så innehåller kvällsmagnesium från Pureness både kamomill och l-teanin. När man använder SSRI-preparat, så erhåller man en kortisolsänkande effekt. Det är därför man inte bör inta SSRI-prepat såsom Flouxetin eller Sertralin om man har en binjureutmattning och redan har ett kortisolvärde som ligger åt det låga hållet. Många som har en utmattning kan uppleva försämring när de provar SSRI, vilket hör samman med SSRI-preparatens förmåga att sänka kortisolfrisättningen.
L-teanin har däremot en modulerande effekt på flertalet signalsubstanser såsom serotonin, katekolaminer (dopamin, noradrenalin, adrenalin), glycin och GABA. Denna modulerande effekt borde inte heller påverka på annat sätt än positivt.
Min tanke är således att det är kamomill som de anser krocka med ett eventuellt SSRI-preparat, eftersom både kamomill och SSRI har en lugnande effekt som sänker kortisolfrisättningen. Biverkningar skulle isåfall vara att man blir mer slö än vad som är tänkt. Även magnesium är lugnande, då det aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem. Om detta är orsaken till deras friskrivning är såklart svårt att säga eftersom de inte skriver mer utförligt vad de menar. Ett förslag är att du kontaktar Pureness och ställer frågan till dem, då det är dem som tillhandahåller produkten.
Det viktiga i detta sammanhang är att du behöver reda ut varför du har besvär med ångest. Ångest, oro, OCD är vanligtvis kopplade till dopamincykeln, inte serotonincykeln. Man kan, trots detta, få effekt vid intag av serotoninhöjande läkemedel (SSRI), men om man behandlar fel cykel så beror den positiva effekten på att serotonin ger mer lugn. Inte på att det löser problemet. Om man använder SSRI utan behov, så kommer serotonin blir förhöjt, vilket är inflammationsdrivande och kan ge besvär i sig. Det bästa är därför att undersöka varför det finns problem, och vilken cykel som är grundorsak. Vid ångest, så är det som sagt mer vanligt att det är dopamin, noradrenalin och adrenalin som är problemet. Lågt serotonin visar sig snarare i nedstämdhet, låg drivkraft och depression. Det kan alltså vara så att ni behandlar fel cykel, och detta är viktigt för att lösa problemet långsiktigt. Givetvis, så kan det vara så att du har besvär just med serotonin, men det låter mer rimligt att det inte hör till den cykeln. Jag har många patienter med SSRI-preparat som visar sig ha för höga nivåer av serotonin, vilket inte är bra i längden. De behandlas alltså ofta fel av vården.
Man bör alltid mäta signalsubstanser innan man medicinerar, vilket man kan ha synpunkter kring när det gäller svensk vård som ger SSRI-preparat utan vidare undersökning. Mitt tips är att du mäter dina signalsubstanser i urinprov (kallas för labrixtest) och att du tar hjälp av en duktig naturläkare för provtagning och personligt anpassade rekommendationer. Detta för att behandla rätt, både för att du ska få hjälp med dina besvär, men också för att undvika felbehandling. Tänk på att använda ett seriöst labb, då billiga labb ofta har mindre bra mätteknik.
Varma hälsningar Zarah Öberg