Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Östrogen bygger upp livmoderslemhinnan och är på så vis förhöjt under menstruationscykelns första del. När din mens upphör, så börjar kroppen att bilda ett ägg med hjälp av östrogen, och östrogenets roll är att bygga ägget tillräckligt stort för att släppa vid ägglossning, samt att bygga upp livmoderslemhinnan så att den blir tjock och näringsrik. När östrogen är tillräckligt högt, så är ägget tillräckligt stort och släpper med hjälp av LH. När ägglossning har skett, så tar progesteron vid och ser till att slemhinnan hålls kvar till menstruation eller till förlossning om ett ägg blivit befruktat.
När du använder fytoöstrogener, så höjer de östrogen och bidrar således till att slemhinnan i livmodern byggs upp. Dock så är det på ett relativt skonsamt sätt, och det beror också på om du har normala, låga eller höga värden på östrogen innan. Om du har låga värden, så är fytoöstrogen ett bra alternativ, men om du har normala eller höga värden på östrogen, så ska du inte tillföra varken östrogenplåster eller fytoöstrogener. Bidrottninggelé har en östrogenhöjande effekt, och om du inte har behov av den så kan det alltså innebära att östrogen blir för högt. Östrogen behöver även vara i korrekt balans gentemot testosteron och progesteron, så man bör inte tillföra östrogen om man inte vet att värdet är lågt. Detta gäller alla hormoner, att man ALLTID bör mäta hormoner innan behandling. Vi har dessutom 3 olika östrogener, och om du inte konverterar E2 (östradiol) vidare till E3 (östriol) på ett korrekt sätt, så blir E2 (östradiol) högre och kan därför ställa till med problem. Man bör alltså först mäta sina hormoner i ett salivprov (så kallat labrixtest) och sedan balansera upp de hormoner som krävs, och också se till att alla konverteringsprocesser fungerar korrekt.
Jag rekommenderar inte syntetiska hormoner såsom gestagen, då det inte är naturligt och utan syntetisk form. Bioidentiska hormoner är naturliga och kroppsegna, och är därför bättre enligt min åsikt. Dock så gäller samma sak där, att du bör alltid mäta dina värden innan du använder hormonpreparat då du annars inte vet vad du behöver och i vilken dos. Det stämmer att progesteron reglerar utblödning, men du behöver undersöka detta djupare, då en förtjocknad slemhinna kan bero på höga östrogennivåer, eller låga progesteronnivåer. Det kan alltså ha helt olika innebörd och jag rekommenderar aldrig att man behandlar hormoner utan att mäta alla adekvata värden först. Det kan man även ifrågasätta när det gäller svensk sjukvård, som behandlar kvinnor med hormoner utan att ta hänsyn till vad de har för värden, att alla har olika behov och att man exempelvis har tre olika östrogener med olika funktioner i kroppen och som kräver konvertering för balans.
Varma hälsningar Zarah Öberg