Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det står inte hur gammal du är, vilket egentligen är en viktig information för att kunna ge ett korrekt svar. Vid utebliven ägglossning och utebliven mens, så kan man misstänka att hormonerna ligger för lågt.
Östrogen är det hormon som bygger upp ägget innan ägglossning och ser till att livmoderslemhinnan blir tjock och näringsrik. Om östrogen ligger lågt, så utvecklas aldrig ägget på det sätt som är optimalt. Om man till exempel har låga nivåer av östrogen, så försöker östrogen att hela tiden bilda en follikel/äggblåsa som kan släppa vid ägglossning. För att äggblåsan ska kunna släppas behöver den vara tillräckligt stor. Vid låga östrogenvärden blir äggblåsan aldrig tillräckligt stor, och kan inte släppa. Då bildas nya små äggblåsor om och om igen vilket skapar många små blåsor och längre mellan cyklarna (kallas PCOS). Detta beror dock på låga hormoner, så det går att åtgärda genom att man balanserar upp hormonerna.
När man inte har mens eller ägglossning alls, så brukar det bero på att hormonerna ligger alldeles för lågt och att äggblåsor inte kan utvecklas. Detta bör också balanseras upp.
Jag skulle tro att det även hör samman med ditt förhöjda TSH, då TSH är en indikation på om det behövs mer eller mindre sköldkörtelhormoner. Om man till exempel haft långvarig stress med låg kortisolfrisättning (försämrad frisättning av stresshormonet kortisol) så brukar produktionen av sköldkörtelhormon bli lägre, samt då även med ett förhöjt TSH. Anledningen till detta är att det krävs kortisol i cellerna för att bilda energi, så utan kortisol fungerar inte sköldkörtelhormonerna. Denna typ av hypotyreos brukar kallas för hypo 2.
Eftersom du haft väldigt hög träningsmängd, så kan man misstänka att det har påverkat ditt kortisol, så att det istället ligger för lågt. Detta på grund av att träning frisätter kortisol och kan bidra till utmattning. Om du även har haft annan form av inre eller yttre stress, så bidrar även det till att belasta binjurarna och dess frisättning av kortisol. Om ditt kortisol är lågt, så är sannolikt även progesteronet lågt, då progesteron är förstadie till kortisol.
Det man behöver göra är att mäta dina hormoner för att se hur lågt de ligger, samt vad som krävs för att balansera upp dem. Anledningen till att du inte fått ordning på detta med egna medel är förmodligen att du inte har doserat rätt. Det är med anledning av det, som man alltid ska mäta sina värden först och främst. Det är i princip omöjligt att gissa sig till korrekta hormonvärden, och det är inte bara viktigt med bra värden på östrogen och progesteron, utan det är också viktigt med korrekt balans mellan dem (kallas ratio). Man ska inte heller mäta könshormoner och kortisol i blod, då det visar både inaktiva och aktiva hormoner. Man bör istället mäta hormoner i saliv, som endast visar aktiva (bioaktiva) hormoner och på så vis är mer tillförlitligt. Upp till 95 procent av dina hormoner är inaktiva, så ett blodprov visar tyvärr helt fel.
Min rekommendation är att du tar hjälp av en näringsterapeut och mäter dina hormonnivåer med hjälp av ett labrixtest, salivtest, som visar aktiva hormoner. Du bör mäta både kortisolkurvan över dagen, östrogen och progesteron samt ratio mellan östrogen och progesteron. Du kan sedan få hjälp att balansera upp dina hormonvärden. Var noga med att den näringsterapeut som du uppsöker är specialiserad på hormoner, så att du får optimal hjälp.
Varma hälsningar Zarah Öberg