Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail.
Du kan testa med krom och zink, mineraler som är viktiga för att cellen skall kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer. Du kan också testa med att ta en sked fin, kallpressad, ekologisk kokosolja, då kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra, som fungerar som energi till hjärnan på samma vis som socker. Många av mina patienter som har sockerberoende eller problem med socker, upplever att de får god hjälp av just kokosoljan. Du kan också testa med att tillföra lite mer fett till din mat, eftersom det mättar på ett helt annat sätt än en kolhydratrik lunch och frukost. På så vis kan du hålla dig mätt längre och på så vis även undvika sötsuget. Sen är det viktigt att du frågar dig varför du blir så sötsugen. Kan det vara så att du äter för lite, eller för näringsfattigt i början på dagen, vilket gör dig sugen framåt eftermiddag/kväll? Eller är det så att du egentligen är trött efter hela din dag, och på så vis blir sötsugen när kroppen vill ha snabb energi och egentligen behöver vila?
Varma hälsningar Zarah Öberg