Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Det bästa är sannolikt att blötlägga alla nötter och frön, för att på så vis eliminera växtgifter. Du kan blötlägga dem över natten och sedan skölja av vattnet noga. Psylliumfrön och chiafrön förvälls dock och blir en geléaktig massa, så det kan vara svårt att skölja av vattnet på ett bra sätt. Men prova. 🙂
Kokning är ett annat bra sätt att minska mängden fytinsyra, och där kan man minska så mycket som 80 % i linser och bönor (kokning i 1 timme). Det tråkiga är att om man hettar upp frön till kokpunkt, så blir deras fina oljor förstörda och även näringsämnen påverkas negativt.
Ett vanligt sätt att bli av med fytinsyra är också att grodda. När man groddar, så ökar enzymet fytas sin aktivitet upp till 3 och 10 gånger. Fytas bryter ned fytinsyra vilket ger ökat mineralupptag och även minskad negativ effekt från fytinsyra.
Varma hälsningar Zarah Öberg