Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur får jag bort fytinsyran i chiafrön och psyillumfrön?

22 maj, 2025
Hur får jag bäst ner fytinsyran i chiafrön och psyillumfrön? Räcker det att blötlägga över natten? Jag läste någonstans att vattnet bör vara varmt, att man kan försura vattnet med vinäger eller citron. Tacksam om du vill reda ut detta.
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga

Det bästa är sannolikt att blötlägga alla nötter och frön, för att på så vis eliminera växtgifter. Du kan blötlägga dem över natten och sedan skölja av vattnet noga. Psylliumfrön och chiafrön förvälls dock och blir en geléaktig massa, så det kan vara svårt att skölja av vattnet på ett bra sätt. Men prova. 🙂

Kokning är ett annat bra sätt att minska mängden fytinsyra, och där kan man minska så mycket som 80 % i linser och bönor (kokning i 1 timme). Det tråkiga är att om man hettar upp frön till kokpunkt, så blir deras fina oljor förstörda och även näringsämnen påverkas negativt.

Ett vanligt sätt att bli av med fytinsyra är också att grodda. När man groddar, så ökar enzymet fytas sin aktivitet upp till 3 och 10 gånger. Fytas bryter ned fytinsyra vilket ger ökat mineralupptag och även minskad negativ effekt från fytinsyra. 

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons