Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Kombucha innehåller enzymer och bra bakterier vilket är gynnsamt för tarmen. Dock så behöver du sannolikt tillskott av probiotika om du har tarmproblem. Kombucha är förmodligen inte tillräckligt. Det du kan tänka på är att kombucha är ett bättre alternativ än till exempel läsk eller andra söta drycker, och att det är fattigt på socker och inte innehåller varken tillsatser eller sötningsmedel. Det är således ett bra dryckesalternativ för en person med tarmproblem, även om rent vatten givetvis är det allra bästa.
Kombucha är enkelt att göra. Du tar grönt te, socker och blandar med kombucha från en annan bryggning och en kombuchasvamp. Kombuchasvamp kallas ofta för bebis och kan köpas tillsammans med 1-2 dl kombucha för att fungera som bas till din första bryggning. När du gjort din egen kombucha så bildas en ny liten bebissvamp bredvid den du använt, så den kan du sedan använda till nästa bryggning. Och svamparna kan användas om och om igen. Sockret du tillför försvinner i fermenteringsprocessen precis som när du gör vin eller annan fermentering.
När du gjort i ordning din laddning med te, kombucha och svamp, så häller du upp den på glasflaskor med kork och låter stå i låg rumstemperatur (kring 23 grader) i 14 dagar. När dessa veckor har gått så kan du smaksätta kombuchan om du vill. Det är jättegott med citron, ingefära eller lime. Fördelen med dessa smaksättare är dessutom att de inte tillför socker. Många färdigköpta kombucha innehåller fruktjuice och blir då rätt söta även om kambuchan i sig inte är söt.
Sila sedan och häll på flaska igen. Låt stå i kylen 3-4 dagar så får du ännu mer fermentering och då blir även din kombucha lätt kolsyrad.
Varma hälsningar
Zarah Öberg