Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Jag förstår din känsla kring att det är svårt att veta vad man ska göra och hur man ska äta. Tarmbesvär hör ofta samman med flera faktorer, såsom felaktig kost och stress men även dålig matsmältning. Det viktiga är att se till att man spjälkar maten bra, så att det inte kommer ner osmält mat i tarmen. När det gäller matsmältningen så finns det många bra tips som man kan prova. Du kan tänka på att tugga maten noga, minska på stress inför måltider och sitta ner och äta i lugn och ro. Att minska stressen är A och O för god matsmältning eftersom stress minskar magsyraproduktionen i magsäcken.
Kalium är en mineral som förbrukas vid stress, på samma sätt som magnesium, zink och B-vitaminer. Kalium ligger ofta lågt när man stressar och blir lågt vid låga kortisolnivåer. Om du har besvär med långvarig stress och/eller utmattning, så skulle jag tro att dina låga kaliumvärden hör samman med det. Det bästa sättet att återställa kalium till normala nivåer är att minska på stress och normalisera kroppens kortisolfrisättning. Sen bör det nämnas att man helst inte ska mäta mineraler i blodprov, då blodprov alltid kommer ge bättre värden än vad det egentligen ser ut som helhet i kroppen. Det bästa är att mäta mineraler i urinprov. När du äter så kommer mineraler cirkulera runt i blodet och kroppen eftersträvar dessutom alltid bra värden i blodet. Därav att det blir missvisande.
Det är också viktigt att använda ett bra havssalt som innehåller både natrium och kalium. Industriella bordssalter innehåller endast natrium vilket både skapar låga kaliumnivåer, men även höjer blodtrycket. Natrium är nämligen blodtryckshöjande medan kalium är blodtryckssänkande. Om du istället använder celtic havssalt eller liknande, så kommer du att få både kalium och natrium vilket är bra för din mineralbalans, men även för att minska risk för högt blodtryck.
Mina råd är att ta kontakt med en näringsterapeut eller naturläkare som är kunnig på tarmen, och att ni tar ett helhetsgrepp och ser över både tarmen och dina binjurar. Vid IBS kan det vara klokt att göra ett riktigt bra mikrobiomtest, som är mer djupgående än de tester som finns inom sjukvården. Vi använder exempelvis ett labb som mäter med DNA-teknik och då kan man se vilka bakteriestammar som man behöver korrigera. IBS hör också samman med låga könshormoner och lågt kortisol, eftersom kortisol har som uppgift att hålla nere irritationer på slemhinnorna. Hela matsmältningssystemet är slemhinnor, och många kvinnor får besvär med mage och tarm i klimakteriet på grund av att deras hormoner ligger lågt, och att de därför får känsliga slemhinnor. Det kan alltså vara bra att se över båda dessa områden, särskilt om du upplever att du har torra slemhinnor på andra ställen på kroppen såsom i underlivet, i ögonen, andningssystemet, bihålor eller urinvägar. En duktig näringsterapeut kan även hjälpa dig att se över kosten och se om det är något som kan förbättras, samt om det finns andra livsstilsrelaterade förändringar som kan hjälpa.
Varma hälsningar Zarah Öberg