Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Hur mycket och hur länge ska jag ta tillskotten mot postcovid?

7 oktober, 2022

Jag har postcovid och läste ett tidigare inlägg med svar från dig om att ta tillskott av NAC och spikenzym. Jag har beställt dessa men undrar hur mycket om dagen och hur länge jag ska äta dom?

Mina symtom är framför allt låggradig feber som går upp och ner varje dag. Muskelvärk i benen och ryckningar (nervryckningar?), extrem trötthet vissa dagar, typisk covid-huvudvärk som känns som små stötar i bakhuvudet och ibland även ledvärk. Symtomen kommer och går men försvinner aldrig helt.

Jag hade covid i januari 2022 och även juni 2022 och är ovaccinerad på grund av min inflammatoriska/autoimmuna hudsjukdom Pityriasis rubra pularis.

Jag försöker på grund av denna sjukdom äta och leva antiinflammatoriskt eftersom det minskar symtomen. Jag tar en rad andra kosttillskott som jag hoppas fungerar ihop med NAC och spikenzym. Är det någon av dessa jag borde pausa med att ta i samband med NAC och spikenzym:

D-vitamin, C-vitamin, zink, omega 3, marint kollagen , L-glutamin, resistent stärkelse i form av potatismjöl/vatten, probiotika, gurkmeja, magnesium, Membrasin. Nyligen även börjat med Quercetin för att se om det hjälper.

Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga,

Forskning som jag har tagit del av, visar att covid som infektion samt även covid-vaccinering, eventuellt kan minska kolesterolproduktionen i levern. En studie om hur påverkan på kolesterol ligger på min hemsida www.zarahssida.se om du vill läsa mer. Det kan således vara det som ger samma symtom som vid utmattning, då kortisol (kroppens stresshormon) och könshormoner bildas från kolesterol. När kolesterolproduktionen minskar, oavsett anledning, så finns det mindre material för att bilda dessa hormoner utav. Lågt kortisol ger ofta besvär med inflammatoriska processer och värk, då kortisol har som uppgift att hålla nere inflammatoriska tillstånd. Kortisol har även som uppgift att väcka oss och ge oss gott om energi, och krävs för att bilda energi i cellerna (tillsammans med sköldkörtelhormoner). Detta är viktigt, då man behöver fråga sig varför en utmattning uppstår. Hos de patienter som har en utmattning efter långvarig stress, så beror det på att binjurarna är utmattade och att kortisol därför blir lågt. Kortisol kan dock även bli lågt om kroppen inte har material för att bilda kortisol, vilket kan ske om man äter kolesterolsänkande läkemedel eller äter väldigt fett- och kolesterolsnålt. Covidinfektionens och vaccineringens påverkan på kolesterolnivåerna är sannolikt det som gör att många lider av utmattning och hormonella besvär efter Covid eller vaccinering. Det är i alla fall min egen slutsats efter att ha arbetat med denna typ av patienter de senaste åren.

Detta kan man dock påverka på ett positivt sätt, genom att mäta kortisol i salivprov (labrixtest) och sedan stötta binjurarna och samtidigt se över så att kolesterolnivåerna ligger korrekt. Jag har således många patienter med post-covid eller som blivit sjuka av covid-vaccin och vi arbetar då med att återställa könshormoner och kortisol, samt minska risk för blodproppar med exempelvis nattokinas om så behövs. Det viktigaste som jag ser det, är att de flesta som får besvär, hade besvär redan innan eller låg på gränsen, och att infektioner eller vaccinering gör att bägaren rinner över. Ett tips är att du tar kontakt med en duktig näringsterapeut eller naturläkare som kan hjälpa dig att se över vad som är grundorsaken till dina besvär, och att ni tillsammans mäter dina hormoner för att se om kortisol ligger lågt. Det skulle isåfall förklara både din trötthet och dina inflammatoriska processer. Det är viktigt att tillägga att man aldrig bör mäta kortisol i blodprov, då ett blodprov visar både inaktiva och aktiva hormoner och på så vis är otillförlitligt. Ett kortisoltest bör alltid mätas i saliv, där man mäter kroppens bioaktiva hormoner. Denna typ av test kallas för labrixtest, ett salivtest där man mäter kortisolkurvan över dagen.

Andra bra insatser vid post-covid är just NAC (N-acetylcystein) och spikenzym. Doseringen av dessa är olika från person till person, samt beroende på vad man har för grad av symtom. Dosering beror också på vilket märke man använder av exempelvis NAC. Jag brukar dock rekommendera 1-2 spikenzym på morgonen 30 min innan frukost på fastande mage, samt 1 NAC 2 gånger om dagen om du exempelvis använder dig av NAC från Thorne. En del av mina patienter har upplevt illamående och magont av spikenzym eftersom den är så pass potent samt för att den tas på fastande mage. Det kan därför vara bra att börja med 1 kapsel per dag för att se hur det känns. Om det känns bra, så kan du öka till 2 kapslar per dag. Om det är svårt att ta 2 kapslar på vid ett och samma tillfälle, så kan du ta 1 kapsel 30 min innan frukost på fastande mage och 1 kapsel på kvällen strax innan sänggående på fastande mage. Det är bra att kombinera detta med C-vitamin, Zink och D-vitamin som alla är viktiga för immunförsvaret. Omega 3 är inflammatoriskt, så det kan absolut bidra på ett positivt sätt. Dock så behöver man ha en riktigt ren och bra omega 3, samt även relativt höga doser. Om man har besvär med inflammatoriska processer så bör man ligga på gram-doser på omega 3. Detta beror således på vad det är för märke och dos du använder, men det är inget som krockar med NAC och spikenzym. Detsamma med glutamin som är förstadie till GABA och på så vis kan lugna systemet om du är stresskänslig på grund av din utmattning. Quercitin brukar jag använda i mitt behandlingsprotokoll för långtids-covid, så det är också bra att använda. Detsamma med probiotika. Resterande tillskott såsom magnesium och gurkmeja är också bra och inget som krockar med övriga tillskott.

En sak jag funderade på när jag såg din lista är att du även tar membrasin. Om du tar membrasin för känsliga slemhinnor i underlivet, ögon, tarmsystemet, bihålorna, urinvägarna eller andra områden, så beror det sannolikt på låga hormoner. Det hör isåfall ihop med dina besvär med lågt kortisol, så detta är viktigt att se över som en helhet. När man har låga värden på E3, östrogenets sista steg som kallas östriol, så får man känsliga och torra slemhinnor. Torra slemhinnor innebär att alla kroppens slemhinnor är torra och sköra, inte bara i till exempel underlivet. Många kvinnor märker det genom att de får torra ögon, att deras tarm blir lite sämre, att de lätt för urinvägsinfektion eller bihåleinflammation, har besvär med torra slemhinnor i underlivet etc. Om man har lågt östrogen, så har man vanligtvis även låga värden på progesteron, kortisol. DHEA och testosteron då dessa hormoner ingår i samma cykel. Det hör alltså ihop, och nu skrev du visserligen inte varför du använder membrasin, men om det är av denna anledning, så hör det ihop med din utmattning. Detta är vanligt hos kvinnor, särskilt i övergångsålder men även hos yngre kvinnor som har låga hormoner på grund av stress och/eller utmattning.

Varma hälsningar Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons