Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det låter som att du har obalans i dina signalsubstanser, och vanligtvis ligger då noradrenalin och adrenalin lågt. Det är dock viktigt att veta vad som är lågt innan man behandlar, eftersom obalans i signalsubstanser kan bero på många olika saker.
Vanligtvis så är kopplingen mellan sköldkörteln och ADD att det finns stress. Anledningen är att långvarig stress gör att kortisolfrisättningen blir låg, och att det då inte bildas optimalt med energi i cellerna, vilket påverkar sköldkörtelproduktionen negativt. Långvarig stress innebär även att konverteringen mellan dopamin vidare till noradrenalin och adrenalin inte fungerar eftersom det krävs näringsämnen som magnesium, B2 och B3, som alla förbrukas vid stress.
Anledningen till att man gärna vill undersöka detta innan man behandlar är att det finns många olika scenarion och det är viktigt att behandla rätt. Det kan exempelvis vara så att aminosyran fenylalanin inte konverteras vidare till tyrosin, eller att tyrosin inte konverteras vidare till L-dopa och dopamin. Det är också mycket vanligt att konverteringen mellan dopamin, vidare till noradrenalin inte fungerar. Om man tar tyrosin och samtidigt inte har korrekt konvertering, exempelvis mellan dopamin och noradrenalin, så kan man istället få försämringar i sitt mående. Sen är det klart att brist på tyrosin återfinns i båda de problematiker du har, som byggsten till både dopamin, samt även till sköldkörtelhormon, och många som har nedsatt matsmältning får problem med aminosyrabrist. Men det finns förmodligen även problem med konverteringen.
Brist på tyrosin kan visserligen påverka matsmältningen, men det jag ser är att det bristen oftast uppkommer just för att man har problem med matsmältningen. Även detta kan ha kopplingar till stress, då stress gör att magsyraproduktionen minskar, och därför även det enzym som bryter ner proteiner (pepsin) och på så vis blir matsmältningen sämre och man tar upp aminosyror sämre och får brist på till exempel tyrosin.
Det bästa är att mäta signalsubstanser i urin (labrixtest) och ta hjälp av en näringsterapeut eller naturläkare som kan hjälpa dig att läsa av provsvaren korrekt och också ge dig en personligt anpassad rekommendation. Alternativt att du kompletterar med tyrosin, men då bör du även komplettera med de näringsämnen som krävs för konvertering, såsom magnesium, B2, B3, järn och koppar, koppar ger man sällan om man inte vet säkert att det finns ett lågt värde, samt att aminosyran l-teanin är väldigt gynnsam för dessa konverteringsvägar. Men som sagt, det bästa är att ta hjälp, så att det blir riktigt bra.
Varma hälsningar Zarah Öberg