Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Jag har inte hört någon koppling mellan niacin och halsbränna. Däremot, så kan jag rekommendera att prova matsmältningsenzymer vid halsbränna, och du tar då 1-2 kapslar i början av varje huvudmåltid (frukost, lunch, middag).
Jag är inte så förtjust i fiskolja, utan föredrar algolja. Detta av flera anledningar. Algolja är helt rent och kan omvandlas i kroppen till animaliska fettsyror. För att konvertera vegetabiliska oljor till animaliska så krävs näringsämnen som B-vitaminer, zink och magnesium.
Argumentet från tillverkare av fiskolja är ofta att man inte kan konvertera vegetabiliska fetter, men det ska man kunna göra om alla näringsämnen för ändamålet finns att tillgå. Fiskolja är generellt svårt, eftersom det är en olja som är väldigt känslig mot ljus, värme och på så vis krävs det en genomtänkt transport- och förpackningskedja. Om oljan utsätts för värme eller ljus, så riskerar den att härskna. Det är också ett frågetecken att de flesta producenter inte kan eliminera xenoöstrogener, såsom bisfenol. Jag vet att Artic Med har en tillverkningsprocess där bisfenol avlägsnas, så utifrån det perspektivet hade jag valt deras fiskolja.
Dock så anser jag att det bästa, både för fisken och hälsan, är att använda sig av vegetabiliska källor till omega 3, och då se till att alla näringsämnen för den konverteringen också finns. Det är också viktigt att påpeka att fiskolja kommer från överblivna rester inom fiskeindustrin, och att fet fisk drar till sig mycket miljögifter, tungmetaller m.m. Det finns givetvis kontroller kring detta, så tungmetaller elimineras säkerligen till fullo. Dock så är det lite tvivelaktigt om producenterna verkligen kan eliminera alla miljögifter som binder till fettet i fisken. Jag vet inte hur man skulle kunna eliminera det så att man får en helt giftfri produkt, från en fisk som är full av gifter. Om man vill ha bra vegetabiliska källor till omega 3, så kan det vara chiafrön, linfrön eller algolja.
Varma hälsningar Zarah Öberg