Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
Det stämmer att svenska referensintervall på sköldkörtelhormoner är väldigt breda, och man kan ha besvär även om man ligger inom referensvärde. När jag tittar igenom provsvar på sköldkörteln, så använder jag mig av optimala värden, inte referensvärden. Det är också viktigt att se över helheten och titta på alla värden och se röda trådar. I många fall, så hör även sköldkörtelproblem ihop med låga könshormoner och kortisol, och är då en stressrelaterad problematik. Även näringsbrister, såsom brist på jod, selen och tyrosin kan vara orsak men även inlagrade tungmetaller såsom arsenik, kadmium och kvicksilver då dessa är antagonister till selen och jod.
Om du inte får hjälp inom vården, så rekommenderar jag att du bokar tid hos mig eller någon annan naturläkare som kan se över dina provsvar och ge dig en second opinion. Det finns även mer djupgående tester för sköldkörteln och där mäter vi både fritt och totalt T4, fritt T3, TSH och antikroppar men även viktiga markörer som thyroglobulin, jod, selen, litium, bromid, arsenik, kvicksilver och kadmium. Alla dessa markörer är viktiga för att undersöka orsaken till sköldkörtelproblem. Man kan även mäta tyrosin, den aminosyra som behövs för att bilda sköldkörtelhormoner.
Vill också tillägga att din hjärtklappning och stress låter som höga sköldkörtelvärden och eventuellt även onormala nivåer av kortisol. Detta bör undersökas vidare och kortisol och könshormoner bör då mätas i salivprov, så kallade labrixtester. Du får gärna kontakta mig om du önskar hjälp med detta, då det som sagt krävs en mer djupgående undersökning av dina sköldkörtelvärden och eventuellt mer djupgående provtagning.
Varma hälsningar Zarah Öberg