Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det stämmer att jag alltid förespråkar att man mäter hormonvärden innan hormonbehandling. Det är inte alls bra att man ger östrogenplåster utan mätning inom vården. Detta eftersom alla människor har olika hormonnivåer och olika konvertering. Man behöver således både veta hur dina östrogenvärden ligger, men också hur dina 3 östrogener ligger i förhållande till varandra, samt hur östrogen ligger i förhållande till testosteron och progesteron.
Om man tillför östrogenplåster så innehåller det östradiol (exempelvis estradot) och många kvinnor har normala nivåer av E3/östradiol och har låga nivåer av E3/östriol. Det innebär att man behandlar fel östrogen, och på så vis även kan få biverkningar. När man mäter östrogener, progesteron och testosteron, så ser man exakt hur dessa ligger och kan anpassa rekommendationen på ett personligt sätt, vilket ger bättre resultat och mindre risk för biverkningar.
Vid misstanke om lågt östrogen, så bör man även mäta DHEA, då DHEA är förstadie till testosteron och östrogen. Det är vanligt att alla dessa markörer ligger lågt, och då kan man inte bara behandla E2, utan behöver behandla hela benet med både DHEA, testosteron, E1, E2, E3 samt att östrogen som sagt behöver ligga i korrekt balans med progesteron.
Inom vården så mäter man hormoner i blodprov, och det stämmer att det inte är meningsfullt. Detta eftersom dina värden varierar i blodet och i ett blodprov så mäter man inaktiva och aktiva hormoner, vilket blir missvisande. Man har upp till 95% inaktiva hormoner i blodet, vilket innebär att ett blodprov på hormoner blir upp till 95% missvisande. Det är alltså väldigt otillförlitligt att mäta könshormoner och kortisol i blodprov, då det visar ett totalvärde och inte ett värde på kroppens bioaktiva hormonnivåer (det vill säga de hormoner som arbetar i kroppen). Man bör därför alltid mäta könshormoner och kortisol i salivprov, som visar kroppens bioaktiva hormoner, och detta mäts inte inom svensk sjukvård (dock i andra länder).
Salivprover kallas för labrixtester och tillhandahålls av naturläkare, och det är viktigt att man använder sig av en naturläkare som är duktig på hormoner och signalsubstanser och som använder sig av seriösa labb. Om man är noga med detta, så har man otroligt god hjälp av att mäta hormoner, men det bör alltså ske i salivprov och inte i blodprov. Det viktiga är också att se över helheten, och därför så är det alltid bra att börja med en första konsultation så att man kan gå igenom dina besvär och se vilka hormoner som behöver mätas. Jag mäter alltid den stora panelen med alla hormoner för kvinnor efter menopaus. Detta eftersom många kvinnor har problem med östrogenkonverteringen, och därför behöver hjälp att reda ut vilken typ av behandling som är korrekt.
Om östrogen ligger lågt på alla 3 östrogener (östron, östradiol och östriol), så behandlar man vanligtvis med östradiol eller DHEA (DHEA är förstadie till testosteron och östrogen). Om värdet däremot endast är lågt på enskilda östrogener, som exempelvis östriol (E3) så arbetar man med konverteringen. Östrogenproblem beror ofta på levern, eftersom det är levern som metaboliserar (bryter ner och konverterar) östrogener. Om E3 är lågt, så brukar det bero på levern. Vi har också lite olika problem kopplade till olika östrogener. Östradiol är exempelvis det östrogen som bygger upp ett ägg inför en ägglossning, medan östriol hör samman med känsliga och torra slemhinnor. Med det sagt, så kan man inte behandla östrogen med östradiol via plåster utan att först veta mer om var problemet ligger.
Labrixtest innebär att man mäter könshormoner och kortisol i salivprov som samlas morgon, lunch, middag och kväll. Proverna skickas sedan till labbet, och efter analys så erhåller patienten en genomgång och personligt anpassade rekommendationer. Man kan sedan själv bestämma om man vill behandla obalanser naturligt eller om man hellre vill använda sjukvårdens preparat. Om du vill veta mer om labrixtester, så kan du gärna maila mig via min hemsida, så hjälper jag dig vidare.
Varma hälsningar Zarah Öberg