Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det ska gå bra att använda l-teanin, då det är en modulerande aminosyra. Med modulerande menas att den inte sänker eller höjer ett värde, utan endast är normaliserande. På så vis finns det få interaktioner och biverkningar med just l-teanin. Ni kan prova med magnesium och l-teanin vid sömnbesvär, och om det inte blir bättre så bör ni undersöka hans melatoninnivåer och eventuella andra hormonella obalanser. I detta fall så skulle jag prova l-teanin som aminosyra, då grönt te innehåller relativt små doser.
Sömnbesvär kan bero på många orsaker, där stress påverkar produktionen av sömnhormon (melatonin) eftersom kroppens stresshormon kortisol är antagonist till melatonin. Kort förklarat så innebär det att melatonin trycks ner om kortisol är högt eftersom man inte kan vara vaken och sova samtidigt. Detta kan innebära något som kallas för förskjuten dygnskurva, vilket innebär att man frisätter melatonin men på fel ställe på dygnet. För att reda ut om det saknas melatonin eller om melatoninkurvan är förskjuten, så bör man mäta melatonin i ett labrixtest (salivtest).
Andra orsaker kan vara att man saknar e.coli-bakterier i tarmen, vilket gör att man inte kan bilda de indoler (byggstenar) som krävs för att bilda serotonin och melatonin. E.coli tas bort ur dricksvatten för att det kan ge magsjuka, men e.coli är en stor familj och delar av den familjen krävs för att bilda de indoler som krävs för att bilda serotonin och melatonin. För konvertering från aminosyran tryptofan vidare till 5htp, serotonin och melatonin, så krävs även B2, B3, B6. folat, magnesium och zink. Det är alltså viktigt att förstå att minskade nivåer av melatonin kan bero på näringsbrister, både med brist på tryptofan och brist på konverterande näringsämnen.
Andra orsaker kan vara felatiga sömnrutiner, då det krävs komplett mörker och lugn för att kroppen ska konvertera serotonin vidare till melatonin. Här kan man ha god hjälp av ”blue blockers”, som blockerar blått ljus från apparatur som blockerar produktionen av melatonin. Det innefattar dator, tv, telefon och surfplatta. Sök gärna på blue blockers om ni är intresserade. Dessa glasögon blockerar det blå ljus från apparaturen som stör patientens melatoninproduktion. Det är således bra att alltid undvika apparatur med blått ljus, eller använda blue blockers om man har sömnbesvär.
Utöver detta, så hade jag även provat att ha mer lugn innan sömnen, testa lugnande örtte som citronmeliss, kamomill eller johannesört. Man kan även prova saffran (Saframyl eller Nidra) eller ashwaganda (t ex KSM66).
Om detta inte fungerar, så hade jag rekommenderat er att söka hjälp hos en naturläkare eller näringsterapeut som kan hjälpa er att undersöka detta djupare. Jag har många patienter med sömnbesvär, och vi brukar då mäta melatoninkurva över dygnet, kortisolkurva över dygnet samt även mäta signalsubstanser, eftersom exempelvis serotonin, GABA och glycin är viktigt för god avslappning och sömn.
För din del, om du har oro och ångest, så bör du undersöka dina signalsubstanser då dessa symtom ofta beror på obalans i dopamincykeln. Det kan korrigeras till viss del med hjälp av l-teanin, eftersom l-teanin modulerar både serotonin, GABA och glycin, men även katekolaminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin). Dock så brukar man även behöva jobba specifikt med dopamincykeln och se till att alla konverteringar mellan dopamin, noradrenalin och adrenalin fungerar.
Varma hälsningar Zarah Öberg