Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga,
Det stämmer att kalcium och magnesium är antagonister och de bör helst tas på olika tillfällen under dygnet. Kalcium är en aktiverande mineral som bör tas på morgonen, medan magnesium är en lugnande mineral och bör tas på kvällen. Det bästa, som jag ser det, är således att ta dem var för sig. I och med detta så är jag inte så förtjust i produkter där man blandar flera olika mineraler eller vitaminer. Det bästa är att ta näringsämnen separat, särskilt om man har en terapeutisk önskan med sin behandling.
Sedan kan det vara bra att känna till att magnesium ökar upptaget av kalcium i tarmen, vilket innebär att kalciumbrist många gånger beror på magnesiumbrist. Att man har brist på kalcium behöver alltså inte bero på att det saknas kalcium i kosten, utan att man inte tar upp och omsätter det på ett korrekt sätt. Magnesium är en mineral som förbrukas vid stress, så det är en vanlig brist hos många människor och därför en vanlig orsak till kalciumbrist. Om man har kalciumbrist, så bör man mäta magnesium för att se om det föreligger brist. Man behöver även mäta bor, D-vitamin och K2 då kalcium är beroende av dessa näringsämnen för att omsättas korrekt.
Om du inte vill eller kan mäta, så bör då kombinera dessa näringsämnen för optimal omsättning av kalcium. Du kan då ta kalcium på morgonen, magnesium på kvällen, D-vitamin och vitamin K2 tillsammans med måltid med bra fettkälla, samt bor på morgonen. Det kan vara bra att åtminstone mäta magnesium, kalcium och D-vitamin för att få en uppskattning. Dessa mäts i blodprov inom vården och det allra bästa är att mäta mineraler i urinprov, då en brist syns väldigt sent i blodprov. Om man mäter ett riktigt bra urinprov, så ingår även mätning av bor, samt att man då kan se balansen mellan kalcium och magnesium. D-vitamin är också viktigt, eftersom det krävs för kalciumomsättningen.
Varma hälsningar Zarah Öberg