Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Vad tråkigt att höra att du har fått panikångest på grund av användning av SSRI. Problemet är att sjukvården inte mäter signalsubstanser innan behandling, vilket innebär att de ofta behandlar fel. När du använder dig av SSRI-preparat, så höjer de serotoninnivåerna i kroppen. Det innebär att du kan få en god effekt om det är låga serotoninnivåer som är orsak till dina besvär. Om du däremot har problem med exempelvis dopamincykeln och har normala värden på serotonin, så bör du inte behandlas med SSRI. I vissa fall, så kan man ändå få en viss förbättring med SSRI, eftersom det höjer serotonin som har en lugnande effekt. Om något lugnar, så kan ångest och oro förbättras, även om själva orsaken finns i en annan cykel. Detta är väldigt komplicerat, men kort så kan man säga att du inte bör behandla med SSRI-preparat om du inte är helt säker på att det är serotoninnivåerna som är låga.
För din del, så är det sannolikt så att du hade normala värden på serotonin och med medicinering har ditt värde istället blivit för högt eftersom SSRI verkar genom att återuppta serotonin i kroppen. När serotonin blir högt, så skapar det stress och kan ge många olika symtom, samt verkar inflammationsdrivande.
Du skriver att du inte tyckte om att åka tunnelbana, vilket kan vara på olika nivåer. Att inte åka under mark är det nog många som upplever, men om det har varit en fobi, så kan det såklart vara klokt att se över. Dock så är fobi (OCD), ångest och oro snarare kopplat till dopamincykeln och inte till serotonincykeln. Serotonin är kopplat till nedstämdhet, men man behöver hela tiden fråga sig varför man har en nedstämdhet. Många blir nedstämda på grund av sitt allmänmående, såsom du skriver, så det behöver inte innebära att serotoninnivåerna är låga. Serotonin ligger snarare högt hos många patienter jag möter, just eftersom serotonin (och GABA) har en lugnande effekt och frisätts vid stress. Detta bör man såklart undersöka djupare genom att mäta signalsubstanser, men utifrån din berättelse så låter det som att ni har behandlat fel cykel med signalsubstanser.
Saframyl eller annat tillskott med saffran kan ha en positiv effekt på sömnen, då saffran höjer melatonin (sömnhormon) på ett naturligt sätt. Om problembilden hör samman med dålig sömn, så kan det således hjälpa. Det är dock inget jag rekommenderar som behandling vid ångest, då ångest har en mycket djupare orsak som man behöver korrigera genom att behandla alla signalsubstanser och i många fall även hormoner.
Min rekommendation är att du mäter dina signalsubstanser i ett labrixtest, där man ser över balansen mellan signalsubstanser samt även om de konverteras korrekt. Signalsubstanser bör mätas i urinprov, och du bör inte bara mäta serotonin, utan även dopamin, noradrealin, adrenalin, PEA, GABA och glutamat samt helst även histamin och hormoner såsom kortisol, progesteron, alla tre östrogener (östron, östradiol och östriol) samt testosteron som mäts i salivprov. Det viktiga är att du tar kontakt med en naturläkare eller näringsterapeut som är riktigt kunnig på signalsubstanser, då detta är mycket komplicerat och ni även behöver se över alla konverteringsprocesser. Om du inte vet var du ska vända dig, så är du varmt välkommen att ta kontakt med mig och boka tid. Det är också viktigt att du använder dig av ett seriöst labb, då det finns många billiga och mindre seriösa labb på marknaden. Jag rekommenderar alltid Labrix för att mäta hormoner i salivprov eller urinprov i signalsubstanser.
Kosttillskott som eventuellt skulle kunna hjälpa dig en bit på vägen är ashwaganda som har en normaliserande effekt på kroppens kortisolfrisättning. Det kan också vara lämpligt att prova l-teanin, en aminosyra som modulerar (normaliserar) signalsubstanser såsom serotonin, katekolaminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin) samt GABA och glycin. L-teanin är väldigt effektivt för att lugna ner systemet vid obalans i signalsubstanser, och det kan man prova om man önskar. Om dina besvär kvarstår, så bör du dock mäta dina signalsubstanser på ett korrekt sätt, så att du får exakt hjälp att korrigera de obalanser som finns. Genom att mäta signalsubstanser och hormoner så får man både bättre effekt och minskar också risken att felbehandla, såsom blivit med din behandling med SSRI.
Varma hälsningar Zarah Öberg