Zarah Öberg svarar
Hej Maria och tack för ditt mail.
Ofta är läkarvården inte uppdaterade på vad man bör och inte bör äta vid Crohns sjukdom. Att fortsätta äta som vanligt kommer sannolikt innebära att tarmsjukdomen finns kvar som tidigare och det är egentligen ganska självklart eftersom maten påverkar oss och vår hälsa, även om de inte har lärt sig det tankesättet än. De gör så gott de kan utifrån sin synvinkel men vet inte så mycket om dessa områden.
Angående Crohns sjukdom så blir många bättre när de äter IFD-kost, vilket innebär att du utesluter allergener såsom gluten, mjölk, soja, men även tillsatser (främst citronsyra), sötningsmedel och andra saker som inte skall finnas i naturlig mat. Mitt råd till dig är att äta så hälsosamt och näringsrikt som möjligt, gärna med helt ekologiska råvaror. Drick gärna gröna smoothies gjorda på bladgrönt och bär (minimera frukt eftersom det innehåller fruktos som kan irritera slemhinnan).
Vad gäller kokosfett så är det ett bra fett som inte härsknar trots höga temperaturer. Kokosfett är antibakteriellt, och svampdödande och har samtidigt de mellanlånga fettsyror som fungerar som energi till hjärnan (därav rekommendationen att använda den vid LCHF eller sockerberoende). Den gamla myten om att vi inte ska äta mättade fetter är inte sann. Det är bra och viktigt att äta lagom av allt, mättade fetter är nödvändiga för produktion av hormoner och galla med mera. Kroppen fungerar således inte utan mättade fetter och en kost med ett lågt fettintag genererar allt som oftast problem hormonellt och med immunförsvaret. Men som sagt, lagom är bäst, av allt.
Viktigt vid Crohns sjukdom är att inte bara fokusera på kosten även om den givetvis är väldigt viktig. Oftast finns det mycket att arbeta med emotionella och inom personlig utveckling. Min erfarenhet är att en naturlig läkning kräver att man arbetar med sig själv, sin stress och kontrollbehov, inte bara med kosten. Det är också viktigt att se över stressrelaterade problem då det i de flesta fall finns en koppling mellan hög stress och tarmsjukdom. Detta beror på att alla inflammationer kräver kortisol för att hållas i schack, och om dina binjurar är utmattade av stress så kan de inte producera den mängd kortisol som behövs, varken för att hålla nere inflammationer och för tarmens rörelser.
Om du vill gå genom din kost och livsstil och få en helt personligt utarbetad plan så rekommenderar jag att du bokar en tid för konsultation.
Varma hälsningar
Zarah Öberg