Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga.
Kolesterol har tidigare ansetts vara dåligt men man vet idag att det är en myt och att kolesterol är viktigt för både hormoner och andra saker i kroppen. Kolesterol finns till exempel i alla cellers membran (skal). Den största delen av kroppens kolesterol kommer inte via maten utan via vår produktion i levern. Kolesterol produceras i levern och det är den mekanism som stängs av med hjälp av statiner. Jag kan inte råda dig i om du ska medicinera eller ej, men om man tar statiner, så är det viktigt att känna till att de även blockerar produktionen av Q10 i levern. Det är således väldigt viktigt att komplettera kosten med tillskott av Q10 vid medicinering med statiner. Ofta får man ner sitt kolesterol genom att minska ner på intaget av socker, eftersom sockerintag ökar kroppens produktion av kolesterol som en form av skydd. Minskat intag av socker, tillsammans med byte till ett bra havssalt med rätt balans mellan kalium och natrium samt ökad motion, brukar även bidra till lägre blodtryck eftersom sockerintaget påverkar njurarna.
Hur som helst, vad gäller fett för stekning, så är det väldigt bra med ghee, eller en riktigt bra ekologisk kokosolja. Båda dessa tål höga temperaturer.
Det är svårt att svara på vilken olja som är bäst i din guldmjölk, i och med att jag inte vet vilka andra fetter du äter över dagen. Jag personligen är väldigt förtjust i kokosolja, och dess fantastiska effekter, men olivolja är väldigt smörjande. Ett tips är att du även tillför linfröolja för att få gott om omega-3. För optimal konvertering av fettsyror så är det även bra att tillföra zink, magnesium och B-vitaminkomplex.
Varma hälsningar Zarah Öberg.