Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga
I din fråga så framgår din ålder, men inte om du är kvinna eller man. Om du är kvinna och 66 år gammal, så kan ditt håravfall bero på hormonell obalans. Detta eftersom kvinnor i klimateriet, ofta har låga hormoner och då ofta får besvär med torra slemhinnor, torr hy samt torrt och sprött hår som lätt går av. Om du känner igen dig i denna beskrivning, så skulle jag tro att du har låga nivåer av östrogenets sista steg, östriol (kallas även för E3). Kroppen har 3 östrogener, som skall konverteras korrekt sinsemellan. Om denna konvertering inte fungerar, så blir E1 (samt ibland även E2) normala, medan E3 ligger lågt eller icke mätbart. Detta beror på levern, då det är levern som metaboliserar och bryter ner östrogen. Håravfall kan även höra samman med låga nivåer av progesteron, då progesteron är viktigt för att inte tappa hår. En jämförelse för att illustrera detta, är under en graviditet då progesteron ligger högt, vilket vanligtvis ger väldigt fint hår med lågt håravfall.
Ditt blödande tandkött kan såklart bero på inflammation i tandköttet, men det kan också härröra till det jag skriver ovan. Vid låga nivåer på E3 / östriol så blir alla kroppens slemhinnor känsliga och då även slemhinnor / tandkött i munnen.
Du nämner också hjärntrötthet, muskelsvaghet och att du känner dig trött, har nedsatt balans etc. och dessa symtom kan komma från låga kortisolnivåer. Kortisol är kroppens stresshormon, som frisätts vid stress. Vid långvarig stress, så kan kortisolnivåerna bli låga, vilket kan ge symtom som trötthet, hjärndimma och känsla av utmattning. Det är också vanligt att en utmattning förbättras så pass att man klarar av vardagen, men att binjurar och kortisolnivåer inte är optimala. Vid låga kortisolnivåer så kan man även uppleva problem med balansen och att kroppen känns svag.
En intressant sak här, är också att du skriver att T4 ligger inom referens, men att du använder levaxin. Om du har behov av levaxin, så har du problem med sköldkörteln även om dina värden ligger inom referens. Först och främst, så bör man se över dina provsvar och se om de ligger optimalt, eller om de ligger lågt eller högt inom referens. Inom sjukvården så använder man sig vanligtvis bara av referensintervall, men det är stor skillnad om man ligger på 12 eller 22 på T4. Det är mer lämpligt att använda sig av optimala referensvärden, och de är mycket snävare än vanligt referensintervall. I detta fallet, så behöver man reda ut varför du har behov av levaxin, och gå tillbaka i din sjukdomshistorik för att reda ut orsaken till dina besvär.
Om du fick en underfunktion i sköldkörteln i samband med din utmattning, så kan det bero på att det krävs både kortisol och sköldkörtelhormoner för att bilda energi i cellerna. Vid låga kortisolnivåer, såsom uppstår vid utmattning, så bildas inte energi korrekt eftersom det saknas kortisol. Detta påverkar även sköldkörtelhormonerna, eftersom de inte kan bilda energi i cellerna om det saknas kortisol. Det är således mycket vanligt att man får hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) vid utmattning, eftersom sköldkörtelhormonerna cirkulerar runt i blodet när de inte kan bilda energi i cellerna. Resultatet blir att kroppen tror att det är för mycket sköldkörtelhormoner och drar ner på produktionen. Vid denna typ av problematik så brukar man inte få särskilt god effekt av levaxin, eftersom brist på sköldkörtelhormoner inte är själva grundorsaken. Om du känner igen dig i detta, så behöver du arbeta med att återställa och normalisera kroppens kortisolnivåer och könshormoner.
Levaxin kan hjälpa de patienter som har brist på sköldkörtelhormoner på grund av materialbrist, det vill säga att de saknar aminosyran tyrosin eller jod, som tillsammans bildar sköldkörtelhormoner. Om en patient har låga sköldkörtelnivåer i samband med utmattning, så är orsaken ofta kortisolbrist, och då hjälper inte levaxin. Levaxin är inte heller korrekt behandling om man har konverteringsproblem, då T4 behöver kunna konverteras vidare till T3 på ett korrekt sätt. Levaxin är T4-hormoner, vilket innebär att de behöver konverteras till T3 på samma sätt som kroppsegna sköldkörtelhormoner. För denna konvertering krävs adekvata nivåer av selen. Kort kan man alltså säga, att om du fortfarande inte mår bra och har haft återkommande utmattningar, så är dina besvär sannolikt kopplade till kortisol som i sin tur påverkar din sköldkörtel och dina könshormoner.
Kortisol i samma hormoncykel som könshormoner, och progesteron (en av kroppens könshormoner) är förstadie till kortisol. Detta innebär att dina symtom sannolikt hör samman, och ett första steg är att undersöka om du har låga hormoner. Jag hade undersökt både könshormoner, kortisolkurva över dagen, samt även sett över dina sköldkörtelvärden på ett djupare sätt.
Könshormoner och kortisol bör mätas i ett labrixtest, där man man mäter hormoner i salivprov. Låga könshormoner och kortisol syns inte i blodprov, då ett blodprov visar både inaktiva och aktiva hormoner. I ett salivprov, så mäts endast kroppens bioaktiva hormoner. Detta innebär att du ser var problemet ligger, och att det på så vis är lättare att åtgärda. I ditt fall, så bör du även mäta alla 3 östrogener, så att du får hjälp med din konvertering av östrogen. Det kan också behövas en djupare mätning av sköldkörteln, där man inte bara mäter T3, T4 och TSH utan även antikroppar, selen, jod, tyrosin, litium, thryoglobulin och de tungmetaller som är antagonister till selen och jod (kvicksilver, kadmium och arsenik).
Det är viktigt att du använder dig av ett seriöst labb för denna typ av mätning, då det finns många billiga och mindre bra labb. Det är också viktigt att du tar hjälp av en näringsterapeut eller naturläkare som är kunnig på just hormoner. Om du inte hittar någon som kan hjälpa dig, så kan du kontakta mig via min hemsida för hjälp.
Varma hälsningar Zarah Öberg