Zarah Öberg svarar
Hej och tack för din fråga. Och tack för ditt fina mail! <3
Det har nog blivit ett missförstånd här, då sesamfrön innehåller essentiella fettsyror, det vill säga både omega 3 och omega 6. Enligt matkalkyl.se innehåller de 0,4 gram från 18:3 oavsett om de är torkade utan skal eller torkade med skal.
Fettsyran 18:3 heter även alfa-linolensyra ALA (α-linolensyra) och är en essentiell Omega-3 fettsyra som finns i de flesta vanliga vegetabiliska oljor. Det finns naturligtvis olika mycket i olika fröer, och hade jag rekommenderat ett bra frö för just ALA, så hade jag nämnt linfrön eller chiafrön.
Nu har du inte bifogat länk till den fråga du hänvisar till, men jag antar att det var frågan som gällde just sesamfrön. Där har jag skrivit att sesamfrön generellt är rika på mineraler, vitamin E och protein, samt omega 3. Frågan handlade alltså om sesamfrön, och inte om ALA och jag var väldigt ytlig i mitt svar. Jag besvarar gärna denna fråga mer tydligt nedan.
ALA är den vegetabiliska formen av omega 3, som sedan konverteras i kroppen till animalisk form som kroppen kan använda. I växter finns endast den korta omega 3- fettsyran alfalinolensyra (ALA) medan havsdjur innehåller långa omega 3-fettsyror såsom dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA).
Sesamfrön är även rika på protein, vissa essentiella aminosyror, vitamin B1, B3, B6 och folsyra och vitamin E samt flertalet mineraler. Cirka hälften av sesamfrön består av fetter, och där är omättade fetter och fleromättade fetter mest förekommande. Enligt den information som jag har, så finns det alltså både omega 3 och omega 6 i sesamfrön. I frågan du hänvisar till, så har jag svarat väldigt kort, så jag vet inte om det är därför du har uppfattat mitt svar som bristfälligt.
Man bör alltid mixa och/eller blötlägga frön, för att komma åt deras näring. Många frön är annars svåra för matsmältningssystemet att bryta ner, och då är näringen också svår att komma åt. Det är dock viktigt att mixa dem precis innan användning, då växtbaserade oljor ofta härsknar lätt. Man kan även blötlägga frön för att mjuka upp deras skal. Det optimala är absolut att både blötlägga och mixa fröer. Anledningen till att man blötlägger nötter och frön, är även för att de innehåller växtgifter som man eliminerar genom blötläggning. Sesamfrön innehåller även fytinsyra, vilket man bör ta hänsyn till vid dagligt intag. När man nämner omega 6 som en inflammationsdrivande fettsyra, så bör man ha i åtanke att det är balansen mellan omega 6 och omega 3 som är viktig i sammanhanget.
Man bör alltid ha god balans mellan omega 3 och omega 6, och denna balans har påverkats mycket åt det negativa hållet. Detta beror till stor del på att våra djur inte längre har samma höga nivåer av omega 3. Ett exempel är fisk, som tidigare åt alger och därför fick gott om omega 3. Om de istället får kraftfoder, så kommer omega 3-halterna bli mindre. Detsamma gäller ägg, där hönan behöver picka frön och daggmask, inte äta kraftfoder. Om hönan får kraftfoder, så kommer äggen att ha mindre mängd omega 3. Samma problem ses hos kor som äter kraftfoder istället för gräs. Samtidigt ökar innehållet av växtoljor i maten vi äter, vilket innebär att vi får minskade omega 3-nivåer och ökade omega 6-nivåer. Denna balans går att mäta i fettsyratester, där man kan se hur omega 3 och omega 6 ligger separat, men också deras balans gentemot varandra. För en person med inflammatoriska tillstånd, så är det mycket intressant att arbeta med. Vid inflammatoriska processer bör man även se över kroppens kortisolnivåer i salivprov (labrixtest) samt minimera sockerintag och stress, förbättra sömn med mera.
Hoppas att detta förtydligade och ett tips är att variera frön och nötter, så att du får olika näringsinnehåll och fettsyror. Bra källor till ALA är alltså linfrön och chiafrön, och dessa innehåller också hög mängd näring.
Varma hälsningar Zarah Öberg