Annons
Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vid vilka temperaturer förstörs vitaminerna?

13 januari, 2017
Jag undrar lite om vilken temperatur olika vitaminer och näringsämnen dör vid? Jag gör nämligen hälsoshots på ingefära, citron och honung. Först ska man riva ingefära i vatten och koka upp. Där efter ska drycken svalna, man lägger i honung, sedan svalna ytterligare och man pressar i citronsaften. Jag undrar om du hade kunnat hjälpa mig med att få ett mer konkret svar och en ungefärlig temperatur man kan tänka att drycken ska gå ner till innan man lägger i honung samt citron?
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för din fråga.

Ingefära kan man behöva koka för att dra ut de verksamma ämnen som man vill åt. Däremot så skulle jag inte ha i citronen förrän du kommit ner i 32 grader. Enzymer börjar förstöras vid 32 grader och vattenlösliga vitaminer såsom C-vitamin påverkas redan tidigt. C-vitamin oxideras så snart den får kontakt med syre. Ett alternativ skulle kunna vara att koka ingefärsvatten och låta det svalna helt (rumstemperatur) och sedan pressa ner citronen först när vattnet helt har svalnat. Samma med honung, som inte ska utsättas för höga temperaturer. Ha gärna i honung först efter att ingefärsvattnet svalnat till minst 32-34 grader.

Varma hälsningar
Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons