Zarah Öberg svarar
Problematiken med smörgåsmargarin är att de inte tål de temperaturer som vi använder i den svenska matlagningen. Oljor kommer från växtriket och är relativt temperaturkänsliga, lite beroende på vilken olja du använder. Rapsolja tål endast låga temperaturer, medan olivolja tål högre temperaturer då oliver innehåller E-vitamin, som har en skyddande effekt (tokoferoler, E-vitamin används ofta som konservering i naturliga tillskott och livsmedel).
De oljor som tål låga temperaturer kan med fördel användas om man wokar maten eller tillagar den väldigt snabbt och/eller på låga temperaturer, men de bör inte användas i hög temperatur i ugn eller vid stekning. Med anledning till olivoljans höga halt av E-vitamin, så är det en vegetabilisk olja som är lämpad för mattillagning, men fortfarande så tål den inte temperaturer över 188-189 grader.
Kokosoljan är ett mättat fett som har många fördelar både hälsomässigt, viktmässigt och temperaturmässigt. Oljan innehåller fettsyror som kaprylsyra och laurinsyra som har goda effekter på vår hälsa. Kaprylsyra är en mellanlång fettkedja som fungerar som energi till hjärnan, vilket kan vara till god hjälp både vid Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom eller vid viktminskning och sockeravvänjning. Laurinsyra finns i bröstmjölk och främjar och stödjer ett välutvecklat och väl fungerande immunförsvar.
Kokosolja tål temperaturer över 200 grader och fördelen med just den oljan är att den inte härdar, vilket andra oljor gör redan i lägre temperaturer. I och med detta, så är kokosoljan väldigt bra just vid stekning, alternativt att du använder riktigt smör.
I vanliga fall är det otroligt viktigt att använda en olja som är kallpressad eftersom den annars är påverkad av temperaturer redan när du köper produkten. Av samma anledning är det viktigt att oljan är förpackad i en flaska med plastfilm som skyddar mot sol. När det gäller kokosoljan så är den ju rent generellt inte känslig mot temperaturer på samma vis, men alla seriösa producenter använder kallpressade oljor, så det är en fin indikation på att produkten är riktigt bra. Att man deodoriserar oljan är främst för att ta bort smaker, eftersom det är en del som inte uppskattar kokossmaken. Jag tycker i så fall att det är bättre att steka i kokosoljan och sedan använda de andra oljorna som smaksättare EFTER tillagningen är klar.
Varma hälsningar