Annons

Zarah Öberg

Näringsexpert

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Medlem i SNLF, kostrådgivare, hälsopedagog, ayurvedarådgivare, näringsterapeut, fytoterapeut samt mental tränare, NLP Trainer, ICC-coach, yogalärare, Qi Gong-coach och journalist. 

Utöver det har Zarah fem års högskole- och universitetsutbildning inom medicin, farmakologi och miljömedicin, är utbildad inom kinesisk medicin, indisk medicin, näringsmedicin, holistisk medicin, energimedicin, naturmedicin, kinesiologi och mycket mer. Zarah Öberg är en av landets mest anlitade föreläsare och utbildare och hon driver en egen näringsterapeutisk klinik.

Zarah driver även flera hemsidor inom hälsa, kost, personlig utveckling och medicin och skriver för flera av Sveriges medier. Zarahs hemsida är zarahssida.se.

Läs fler frågor till Zarah Öberg
Stäng

Ställ din fråga till Zarah Öberg

Hidden
Hidden
Hidden
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Vilket fett ska man steka i?

19 oktober, 2012
Hej Zarah, Vilket fett ska man steka i? Jag trodde olivolja var bra, tills jag hörde att det inte tål att upphettas så mycket. Sedan dess har jag stekt i rapsolja eller Bregott. Är det bäst, eller finns det något som är bättre? Min syster steker i eller Milda - vilket inte känns helt bra men jag vet inte exakt varför. Gör du..? Jag undviker även sådana här mjuka, flytande smör eftersom de känns för processade. Har jag rätt eller fel? Vad steker du i Zarah? /Stekfettsförvirrad
Annons

Zarah Öberg svarar

Hej och tack för ditt mail,
Oljor överlag tål inte särskilt höga temperaturer, då de härsknar lätt. Olivoljan tål lite högre temperatur än rapsolja eftersom oliver innehåller mycket E-vitamin, en stark oxidant som skyddar mot den oxidation som uppstår vid upphettning. Oljan tål alltså låga temperaturer än många andra oljor, men är fortfarande så känslig att till exempel stekning bör undvikas.

I länder där de äter mycket olja äter de oftast oljan kallpressad och ringlar oljan över maten i efterhand. Samma i asiatiska köket, där olja används till exempel när de wokar, men då under väldigt kort tillagningstid. I Sverige, där vi steker vår mat så hårt och i hög temperatur, blir det således ett mindre bra alternativ. Däremot kan man absolut ringla på olja i efterhand, när maten redan är tillagad.

Jag steker sällan min mat eftersom jag hellre tillagar maten på ett mer skonsamt sätt, genom ångkokning och ugnsbakning/långkok på låg temperatur. Men OM jag skulle steka skulle jag använda Ghee (smör där mjölkproteinet har eliminerats genom kokning) eller en fin kokosolja. Kokosolja har inte förmåga att bilda transfettsyror och har många andra fina egenskaper, så det är ett väldigt bra alternativ för stekning.

Flytande margarin är absolut inget bra alternativ, eftersom det också innebär att produkten är processad och då innehåller härsknade fetter. Läs gärna mer om blekning, bensinrester och omestrin i margarintillverkning via länken: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1535&print=1.

Varma hälsningar,
Zarah Öberg

Dela inlägget
Annons
Annons