Zarah Öberg svarar
Hej och tack för ditt mail,
Oljor överlag tål inte särskilt höga temperaturer, då de härsknar lätt. Olivoljan tål lite högre temperatur än rapsolja eftersom oliver innehåller mycket E-vitamin, en stark oxidant som skyddar mot den oxidation som uppstår vid upphettning. Oljan tål alltså låga temperaturer än många andra oljor, men är fortfarande så känslig att till exempel stekning bör undvikas.
I länder där de äter mycket olja äter de oftast oljan kallpressad och ringlar oljan över maten i efterhand. Samma i asiatiska köket, där olja används till exempel när de wokar, men då under väldigt kort tillagningstid. I Sverige, där vi steker vår mat så hårt och i hög temperatur, blir det således ett mindre bra alternativ. Däremot kan man absolut ringla på olja i efterhand, när maten redan är tillagad.
Jag steker sällan min mat eftersom jag hellre tillagar maten på ett mer skonsamt sätt, genom ångkokning och ugnsbakning/långkok på låg temperatur. Men OM jag skulle steka skulle jag använda Ghee (smör där mjölkproteinet har eliminerats genom kokning) eller en fin kokosolja. Kokosolja har inte förmåga att bilda transfettsyror och har många andra fina egenskaper, så det är ett väldigt bra alternativ för stekning.
Flytande margarin är absolut inget bra alternativ, eftersom det också innebär att produkten är processad och då innehåller härsknade fetter. Läs gärna mer om blekning, bensinrester och omestrin i margarintillverkning via länken: http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1535&print=1.
Varma hälsningar,
Zarah Öberg